Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO: Očovská folklórna hruda vyvrcholí galaprogramom

Záverečný galaprogram s názvom Keď spomienky ožijú, ukončil v nedeľu 9. augusta 2015 XII. prehliadku tradičnej ľudovej kultúry Očovská folklórna hruda. Venovaný je, nakoniec tak ako celý festival, nositeľom ľudových tradícií, ako aj folklórnym kolektívom z Podpoľania, Horehronia, Zemplína, Gemera a Hontu. Na snímke na pódiu členovia súboru Slatina zo Zvolenskej Slatiny. Foto: TASR/Jozef Poliak

Venovaný je, nakoniec tak ako celý festival, nositeľom ľudových tradícií, ako aj folklórnym kolektívom z Podpoľania, Horehronia, Zemplína, Gemera a Hontu.


Očová 9. augusta (TASR) - Záverečný galaprogram s názvom Keď spomienky ožijú, ukončí dnes o 14.30 h XII. prehliadku tradičnej ľudovej kultúry Očovská folklórna hruda. Venovaný je, nakoniec tak ako celý festival, nositeľom ľudových tradícií, ako aj folklórnym kolektívom z Podpoľania, Horehronia, Zemplína, Gemera a Hontu.

V galaprograme sa predstavia FS Urpín z B. Bystrice, Háj z R. Soboty, DFS Slniečko z Detvy, Folklórna skupina Detvani a Ľudová hudba Ďatelinka, Detský folklórny súbor Poľana, ZUŠ Očová, Ľudová hudba Rada Kertisa z Košíc, FS Očovan a fujaristi. Ešte predtým sa na pódiu predstavili detské folklórne súbory zo Zvolena, Banskej Bystrice a Očovej.

Festival navštevuje každý rok stále viac ľudí nielen z miest a obcí Podpoľania, ale mnoho značiek aut, ktoré sme videli pred všešportovým štadiónom, na ktorom sa festival koná, bolo aj z iných okresov Banskobystrického kraja.

Súčasťou festivalu sú nielen folklórne vystúpenia na hlavnom pódiu, ale aj rada sprievodných podujatí. Návštevníci si môžu pozrieť výstavu valašiek a fokošov, podpolianskych krojov, ale môžu sa tiež zúčastniť "Rozhovorov pri fujare" v priestoroch Remeselného dvora, a tiež sa môžu zúčastniť školy hry na fujare. Nechýba tradičná očovská kuchyňa.

Podľa starostu obce Jána Senka tvorcovia Hrudy po 12 rokoch, ktoré uplynuli od prvého ročníka cítia, že by sa festival mohol v budúcnosti vydať aj iným smerom. "Festival by nebol len Očovskou folklórnou hrudou, ale Očovskou kultúrnou hrudou, kde by sa v rámci možností prezentovali aj iné umenia, pretože tu máme už nové generácie mladých tvorcov, ktorí nám začali vo svete vynikať aj v iných žánroch a my by sme ich umenie chceli prezentovať," uviedol pre TASR. Každopádne nový ročník začnú v Očovej pripravovať ešte tento rok. Uskutočniť by sa mal v dňoch 12. - 14. augusta 2016 a venovaný bude 80. výročiu založenia prvej folklórnej skupiny v Očovej.

XII. Očovská folklórna hruda je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR, Banskobystrického samosprávneho kraja a koná sa pod záštitou predsedu NR SR Petra Pellegriniho.