Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Ohnisko infekčnej anémie koní je aj v okrese Krupina

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Caban

Prvýkrát bolo laboratórnym vyšetrením na Slovensku potvrdené primárne ohnisko infekčnej anémie koní 27. júla 2016.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Druhé ohnisko infekčnej anémie koní je v okrese Krupina. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

"Laboratórnym vyšetrením bolo 16. novembra 2016 potvrdené druhé ohnisko infekčnej anémie koní na Slovensku. Choroba bola diagnostikovaná u jedného koňa súkromného chovateľa v obci Litava v okrese Krupina," informovali veterinári. ŠVPS SR a Regionálna veterinárna a potravinová správa Zvolen už prijali nevyhnutné opatrenia na zabránenie šírenia tohto ochorenia.

Opatrenia podľa ŠVPS zahŕňajú dočasný zákaz pretekov a zvodov koní v 10-kilometrovom pásme od ohniska choroby, ďalej klinické vyšetrenie všetkých koní v 10-kilometrovom pásme od ohniska choroby, ako aj odber vzoriek na laboratórne vyšetrenie.

Prvýkrát bolo laboratórnym vyšetrením na Slovensku potvrdené primárne ohnisko infekčnej anémie koní 27. júla 2016. Choroba bola diagnostikovaná u koňa neregistrovaného súkromného chovateľa v obci Veľké Lovce v okrese Nové Zámky.

Nákaza má akútny alebo chronický priebeh, taktiež môže prebiehať bez klinických príznakov. Klinicky sa choroba najčastejšie prejavuje zvýšením telovej teploty, anémiou, chradnutím, zníženou výkonnosťou koní a niekedy úhynom. Nákaza sa môže prenášať cicajúcim hmyzom, krvou infikovaných zvierat, nástrojmi, krmivom, pohlavnou cestou a ošetrujúcim personálom. Infikované kone sa v ohnisku nákazy utrácajú a zakazuje sa premiestňovanie zvierat, vrátane organizovania pretekov, výstav, trhov a pod.