Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Oslobodenie B. Bystrice pred 74 rokmi si pripomenuli aj pamätníci

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini počas pietnej spomienky pri príležitosti 74. výročia oslobodenia Banskej Bystrice na Námestí SNP. Banská Bystrica, 25. marca 2019. Foto: TASR Dušan Hein

Banskú Bystricu oslobodili jednotky sovietskej a rumunskej armády 25. marca 1945.

Banská Bystrica 25. marca (TASR) - Za účasti politikov, zástupcov ambasád, predstaviteľov kultúrneho i spoločenského života a priamych pamätníkov sa v pondelok na banskobystrickom Námestí SNP uskutočnila pietna spomienka pri príležitosti 74. výročia oslobodenia mesta. Banskú Bystricu oslobodili jednotky sovietskej a rumunskej armády 25. marca 1945.

"Veľmi ma znepokojuje, že aj v mojom rodnom meste, centre protifašistického odboja počas druhej svetovej vojny, nachádzajú extrémisti živnú pôdu," uviedol vo svojom prejave premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). "Premýšľam, ako je to možné. Je to absencia osobnej skúsenosti a povrchné znalosti či nezáujem o históriu, ktoré sú predpokladom rôznych výkladov minulosti?" opýtal sa.

Mladí ľudia by podľa neho mali vedieť, čo znamenala vojna, totálne nasadenie a holokaust. Mali by vedieť o nacistických zločinoch proti ľudstvu, o tom, ako nebezpečne hlboko môžu ľudia klesnúť. "Lebo stále platí, že len národ, ktorý pozná svoju minulosť, je schopný jej opakovaniu zabrániť," pripomenul.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Mestského úradu v Banskej Bystrici Dominika Mojžišová, pozvanie na pietny akt prijali aj ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD), mimoriadni a splnomocnení veľvyslanci na Slovensku, predseda BBSK Ján Lunter, zástupcovia SZPB, veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR, poslanci NR SR či zástupcovia Rady študentov.