Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

OZ Savore zvyšuje informovanosť o právach Rómiek zažívajúcich násilie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aktivity projektu realizovalo združenie v Banskobystrickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Cieľovou skupinou boli odborné a pomáhajúce profesie.

Banská Štiavnica 5. apríla (TASR) - S cieľom zvýšiť informovanosť verejnosti o právach a postavení rómskych žien zažívajúcich násilie organizovalo občianske združenie (OZ) Savore v uplynulom období v dvanástich lokalitách južného a stredného Slovenska sériu odborných podujatí.

Semináre a Focus group v danej téme boli súčasťou projektu "Scitlivovanie verejnej mienky vo vzťahu k rómskym ženám - Zvyšovanie informovanosti verejnosti o právach a postavení rómskych žien zažívajúcich násilie“, ktorý podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín v roku 2018.

"Cieľom projektu bolo zvyšovanie informovanosti verejnosti o právach a postavení rómskych žien zažívajúcich násilie, odbúravanie predsudkov a stereotypov v myslení verejnosti. Zámerom bolo zefektívniť tak v súčasnosti pomoc dotknutým osobám," priblížila Vlasta Tokolyová, štatutárka OZ Savore.

Aktivity projektu realizovalo združenie v Banskobystrickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Cieľovou skupinou boli odborné a pomáhajúce profesie. Aktivít projektu sa zúčastnilo 142 pracovníkov a pracovníčok komunitných centier, mestských úradov pracujúcich na odbore sociálnych vecí, úradov práce odboru sociálnej kurately, terénnych sociálnych pracovníčok a pracovníkov, mestských a štátnych policajtov a policajtiek.

"Súčasťou projektu bolo ich sieťovanie - vytvorenie siete pre úzku spoluprácu vo vzťahu k pomoci rómskym ženám a ich deťom zažívajúcich násilie. S dotknutou skupinou rómskych žien prichádzajú mnohokrát do kontaktu ako prví, a tak môžu práve oni najviac pomôcť práve tým, že ich pomoc bude reálna a efektívna, vychádzajúc zo znalosti spôsobu života, postavenia rómskych žien v rámci spoločnosti a komunity, ako i práv rómskych žien poznačených niekoľkonásobnou depriváciou," vysvetlila Tokolyová.

Ako ďalej uviedla, závery a odporúčania metódy Focus group, realizovaného v rámci projektu, budú premietnuté do odporúčacej správy, ktorá bude predostretá inštitúciám, rezortom, ktoré sú vecne kompetentné v danej oblasti konať.