Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Pavilón v žiarskom parku chcú začať opravovať na jar

Ilustračná fotografia Foto: TASR - Alexandra Moštková

V súčasnosti je okrem strechy budova v schátranom stave.

Žiar nad Hronom 5. februára (TASR) - V priebehu tohto roka by mal dostať historický pavilón nachádzajúci sa v žiarskom Parku Štefana Moysesa nový vzhľad. Mesto sa chce v najbližšej dobe pustiť do jeho rekonštrukcie. Podľa Martina Baláža, vedúceho kancelárie primátora, sa podarilo na tento účel získať mestu dotáciu z ministerstva kultúry, celá renovácia by mala stáť do 40.000 eur.

Pavilón, ktorý miestni zvyknú nazývať aj ako kaplnka, nikdy nebol sakrálnou budovou. Objekt bol súčasťou parku biskupského kaštieľa. Postavený bol v barokom štýle pravdepodobne pri rekonštrukcii kaštieľa koncom 18. storočia. V 19. storočí ho zrekonštruovali v neogotickom štýle.

V súčasnosti je okrem strechy budova v schátranom stave. "Spravená bude fasáda, nové kovové dvere a tiež okná," priblížil Baláž. Po rekonštrukcii by mal slúžiť ako stála expozícia biskupskej tradície v meste. "Takisto tam bude priestor pre príležitostné výstavy, komorné koncerty či malé javiskové formy," dodal Baláž s tým, že s prácami na obnove by chceli začať už na jar.

V tesnej blízkosti pavilónu sa nachádza rozprávkové ihrisko s perníkovou chalúpkou. Aj s touto atrakciou žiarskeho parku má samospráva ďalšie plány. Podľa Baláža chcú ihrisko doplniť o lanovú dráhu určenú aj pre menšie deti. "Chceme do toho investovať okolo 10.000 eur," dodal.