Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Banskobystrický kraj

Počet chorých sa v BBSK stabilizoval, je však o pätinu vyšší než vlani

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stagnujúca tendencia ochorení je podľa odborníkov vhodný čas, aby sa občania dali zaočkovať proti chrípke.

Banská Bystrica 28. októbra (TASR) – Hoci sa počet chorých v Banskobystrickom kraji v tomto týždni stabilizoval, je o pätinu vyšší, než to bolo vlani. Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici zaznamenali v porovnaní s uplynulým týždňom minimálne zmeny vo výskyte akútnych respiračných ochorení (ARO) a o 19 percent nižší výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO).

Pre TASR to konštatovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová s tým, že napriek celkovému poklesu chorých práve z dôvodu vyššej chorobnosti zatvorili materskú školu v okrese Detva.

"Stagnujúca tendencia ochorení je podľa odborníkov vhodný čas, aby sa občania dali zaočkovať proti chrípke, najmä osoby nad 65 rokov, osoby s ochoreniami srdcovo-cievneho systému, chronickými ochoreniami dýchacích ciest, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami," zdôraznila Tolnayová.

RÚVZ zaznamenal v tomto týždni v kraji 4654 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1565 osôb na 100.000 obyvateľov. Najviac v okresoch Lučenec, Zvolen, Rimavská Sobota a Žarnovica. CHPO sa vyskytli v 288 prípadoch, čo je chorobnosť 97 osôb na 100.000 občanov. Najvyšší počet pacientov je v okresoch Lučenec, Banská Štiavnica, Poltár a Rimavská Sobota.

Epidemiológovia RÚVZ zaevidovali v okrese Rimavská Sobota opäť ďalšie ochorenie na vírusovú žltačku typu A v epidemiologickej súvislosti. Ide o dvojročné dievčatko z lokality s nízkym hygienickým štandardom z obce Ivanice. Spolu evidujú už päť ochorení v jednej rodine.