Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Pod Poľanou slávia 25 rokov v Programe UNESCO Človek a biosféra

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Poľana je ojedinelá nielen prírodnými a kultúrnymi hodnotami, ale aj ľuďmi, ktorí na Podpoľaní žijú a pôsobia.

Detva 29. októbra (TASR) - Obhliadkou prírodných krás putovaním Hrochotskou dolinou sa začne dnes dopoludnia oslava 25. výročia zaradenia pohoria Poľany do Programu UNESCO Človek a biosféra.

Exkurzia prírodou Podpoľania bude poobede pokračovať na Kyslinky. Jeden z cieľov terénnej exkurzie je aj Raticov vrch, kde budú účastníkom od 14.00 h predstavené Hriňovské lazy ako modelová ukážka tradičného obhospodarovania územia.

Podľa riaditeľky Správy Chránenej krajinnej oblasti - Biosférickej rezervácie (BR) Vladimíry Fabríciusovej sú Hriňovské lazy v súčasnosti navrhované na začlenenie do prechodnej zóny BR Poľana. "Konečný verdikt nad ich zaradením vynesie Medzinárodná koordinačná rada Programu Človek a biosféra UNESCO v marci 2016 na Svetovom kongrese biosférických rezervácií v Lime," uviedla. BR Poľana by podľa odporúčania riaditeľa divízie ekologických vied UNESCO Qunliho Hana, ktorý BR Poľanu navštívil v novembri 2014, mala byť prezentovaná ako jedna z najlepších na svete.

BR Poľana je ojedinelá nielen prírodnými a kultúrnymi hodnotami, ale aj ľuďmi, ktorí na Podpoľaní žijú a pôsobia. Poľana spojila nedávno viaceré subjekty, ktoré vytvorili Koordinačnú radu. Prostredníctvom nej tak dokážu spoločne manažovať územie, robiť kompromisy a zveľaďovať územie na báze transparentnosti a spoločnej dohody všetci, ktorí v nej pôsobia.

Podvečer sa na Masarykovom dvore v Pstruši uskutoční aj slávnostné zasadnutie členov Koordinačnej rady BR Poľana s udeľovaním pamätných listov pre osobnosti, ktoré sa zaslúžili o ochranu a rozvoj hodnôt územia. Odborná verejnosť, majitelia a užívatelia pozemkov, zástupcovia obcí a miest si tak uctia vzájomné partnerstvá a spoluprácu, ktorou pomáhajú rozvíjať záujmy a ciele BR Poľana. Podujatie sa koná pod záštitou ministra životného prostredia SR.