Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

P. Pollák: Krv nedelíme na bielu a čiernu, všetci ju máme červenú

Na snímke splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák. Foto: TASR/Martin Baumann

Darcovská akcia Rómov sa uskutočnila po prvý raz v spolupráci s Národnou transfúznou stanicou v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 6. augusta (TASR) – Pomôcť ľuďom, ktorí potrebujú krv, a tej najmä v lete majú nemocnice akútny nedostatok, a tiež ukázať ľuďom na Slovensku, že všetkým koluje v žilách rovnaká krv, bolo cieľom dnešnej darcovskej akcie Rómov v Banskej Bystrici. Informoval o tom splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity a poslanec NR SR Peter Pollák.

"Krv nerozdeľujeme na bielu a čiernu, všetci ju máme rovnakú, červenú. Sú iba darcovia a nedarcovia," reagoval Pollák pre TASR. "Som rád, že je to práve v Banskej Bystrici, kde chceme čelným predstaviteľom inštitúcií ukázať, že my máme rovnakú krv a raz možno aj oni budú potrebovať rómsku krv. Sme pripravení darovať ju komukoľvek," zdôraznil.

Darcovská akcia Rómov sa uskutočnila po prvý raz v spolupráci s Národnou transfúznou stanicou v Banskej Bystrici, ktorá na tri hodiny zriadila mobilnú stanicu v zasadačke banskobystrického Okresného úradu. Len za jednu hodinu prišlo vyše dvadsať darcov. Podľa Polláka svojich ľudí mobilizovali cez sociálne siete a občianske zduženia i inštitúcie, s ktorými spolupracujú. Darovať krv prišli Rómovia z celého Slovenska, od Bratislavy až po východ krajiny.



Splnomocnenec a poslanec Pollák krv nedaroval. "Mrzí ma to. Ako dieťa som sa v nemocnici nakazil infekčnou chorobou - žltačkou, preto nemôžem darovať krv," vysvetlil.

Hoci to pôvodne neplánoval, dnešná darcovská akcia zapadá do programu, ktorý sa dnes začína v Banskej Bystrici - štvordňový festival tradičnej a modernej rómskej kultúry Ľudia z rodu Rómov.

"V jednom meste môžeme ukazovať našu kultúru, ale aj darovať našu rómsku krv, ktorú určite budú potrebovať ľudia tejto krajiny," dodal Pollák.