Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Banskobystrický kraj

Pre bábätká na klinike v B. Bystrici sa podarilo získať 1320 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výťažok použijú na dovybavenie zariadenia.

Banská Bystrica 1. decembra (TASR) – Pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí zorganizovala Neonatologická klinika Slovenskej zdravotníckej univerzity pri Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici spolu so združením Človiečik netradičnú akciu na podporu oddelenia, kde ročne zachránia a pomôžu stovkám predčasne narodených a kriticky chorých bábätiek. Predajom svietnikov, srdiečok, obrázkov a iných drobností, ktoré vyhotovil personál kliniky a žiaci zo Základnej školy na Spojovej ulici, sa im podarilo vyzbierať 1320 eur. Výťažok použijú na dovybavenie kliniky. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

"Záujemcovia si mohli pozrieť, ako vyzerá inkubátor a súčasťou akcie bola i výstava fotografií našich malých odchovancov kliniky. Každá mamička by pri výbere pôrodnice mala zvažovať nielen podmienky samotného pôrodu, ale tiež to, ako je zabezpečená starostlivosť o jej dieťatko po narodení. Mala by si zistiť, či je dané pracovisko schopné postarať sa o novorodenca aj v prípade, že sa vyskytnú komplikácie. Starostlivosť o predčasne narodené a kriticky choré bábätká si vyžaduje okrem kvalitného personálneho zázemia, adekvátne prístrojové vybavenie podľa najnovších trendov," poznamenala prednostka kliniky Jana Nikolinyová.

Ročne sa na Slovensku predčasne narodí okolo 5000 novorodencov a ich počet každoročne stúpa. Vyžadujú si špecifickú odbornú starostlivosť, ktorú na Slovensku poskytuje len šesť perinatologických centier.

Podľa Maťašeje neonatologická klinika v spolupráci s gynekologicko–pôrodníckou majú dlhodobo výborné výsledky v starostlivosti o tieto deti. Vlani dosiahli spomedzi všetkých centier najnižšie promile novorodeneckej úmrtnosti.