Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

V Prenčove sa dočkali. Vydali svoju prvú publikáciu o obci

Na snímke prvá publikácia obce Kniha Prenčov - stopy v histórii 12. marca 2017. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Viac ako 300-stranovú publikáciu vydala obec v náklade 1000 kusov z vlastného rozpočtu. Samospráva sa ju rozhodla venovať ako pozornosť do každej miestnej rodiny.

Prenčov 12. marca (TASR) - Obec Prenčov v okrese Banská Štiavnica vydala svoju prvú publikáciu, ktorá približuje jej minulosť aj súčasnosť. K vydaniu knihy sa podľa starostky Aleny Ciglanovej odhodlávali dlhé roky. "Teraz bola výborná príležitosť, lebo sme mali 750. výročie prvej písomnej zmienky o obci," priblížila Ciglanová.

Kniha Prenčov - stopy v histórii opisuje dejiny obce do roku 1989, približuje tradičnú ľudovú kultúru, kultúrne pomery, a tiež súčasný život v obci. Aj napriek rozsiahlosti publikácie sa podľa Ciglanovej nepodarilo všetko do nej vtesnať. "Z obdobia miestnej samosprávy, od toho roku 1990 sa nám už do knihy zmestili len fakty. Z toho života je tam toho už menej. Predpokladáme, že v budúcnosti znovu nejakú knihu vydáme," podotkla starostka s tým, že by sa v nej mohli venovať aj remeslám, ktoré tu kedysi boli rozvinuté na veľmi dobrej úrovni. "Takisto sme sa toľko nevenovali Andrejovi Kmeťovi, ktorý tu prežil skoro 33 rokov," dodala Ciglanová.

Na tvorbe publikácie sa podieľal kolektív autorov, v ktorom bol napríklad riaditeľ štátneho archívu v Banskej Štiavnici Mikuláš Čelko či veľký priaznivec Andreja Kmeťa - riaditeľ Slovenského banského múzea Jozef Labuda. Veľký podiel na jej tvorbe však mali aj miestni ľudia, autori čerpali aj z rodinných archívov.

"Etnológiu sme zozbierali z vlastných výskumov, pretože folklórna skupina u nás pracuje 40 rokov, tak máme zozbieraného veľa takéhoto materiálu," podotkla Ciglanová. Množstvo fotografií sa podľa jej slov podarilo získať aj od samotných obyvateľov. "Kniha je podľa nás výpovedná v dvoch rovinách. Jedna je výpoveď textu, ale obrázky majú tiež výpovednú hodnotu, pretože skoro každá rodina v obci tam má svoje fotografie," uviedla starostka.

Viac ako 300-stranovú publikáciu vydala obec v náklade 1000 kusov z vlastného rozpočtu. Samospráva sa ju rozhodla venovať ako pozornosť do každej miestnej rodiny.