Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Banskobystrický kraj

Prioritou obce Tuhár je vybudovanie vodovodu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V minulom roku sa obci podarilo získať finančné prostriedky na ďalšiu etapu vodovodu.

Tuhár 17. marca (TASR) – Vybudovanie vodovodu v celom intraviláne obce je aktuálnou prioritou samosprávy Tuhára v Lučeneckom okrese. Podľa slov starostu Petra Čemana je akútny nedostatok pitnej a úžitkovej vody najväčším miestnym problémom, ktorý však obec z vlastných prostriedkov nedokáže vyriešiť a je odkázaná na pomoc z fondov a grantov.

V minulom roku sa obci podľa jeho slov podarilo získať finančné prostriedky na ďalšiu etapu vodovodu. „Vďaka tomu sme v Tuhári vybudovali rozvodné potrubie v dĺžke 319 metrov. Chýba nám však ešte ďalších zhruba 2700 metrov. Tohto roku nám neschválili podporu z Environmentálneho fondu, takže s výstavbou zatiaľ nemôžeme pokračovať,“ priblížil starosta. Na to, aby celá obec mala funkčný vodovod, bude podľa jeho slov potrebných ešte asi 1,3 milióna eur.

Do Tuhára je už urobené prívodné a výtlačné potrubie v celkovej dĺžke okolo 3000 metrov. „Zatiaľ sú tam len položené rúry. Keďže sme na kopci, potrebujeme približne v polovici trasy vodovodu vybudovať prečerpávaciu stanicu, ktorá bude vodu tlačiť do vodojemu nad obcou. Ten ešte takisto nestojí,“ ozrejmil Čeman.

Dodal, že podľa informácií, ktoré má zo Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti Banská Bystrica, je pred napojením ich obce ešte potrebné z kapacitných dôvodov vymeniť liatinové potrubie na Mlynskej ulici v susednej obci Divín o dĺžke približne 400 metrov za polyetylénové v hrúbke DN 150. Toto potrubie bude slúžiť ako prívod vody do novej čerpacej stanice pre obec Tuhár. „Takže, ak aj dostaneme peniaze na celý rozvod v našej obci, budeme musieť pravdepodobne počkať na túto rekonštrukciu, aby sme mali dostatočné množstvo a tlak vody,“ konštatoval starosta.

Situácia s vodou je podľa jeho slov kritická hlavne v lete. „Keď sú horúčavy, 30 či 35 stupňov, tak ľudia aj mesiac alebo dva nemajú v studniach vôbec žiadnu vodu. Sú preto nútení nosiť si ju domov v nádobách,“ povedal. Dodal, že by bol tiež veľký problém pri prípadných požiaroch v katastri obce.

Upozorniť na pálčivý problém s nedostatkom pitnej vody v obci plánuje Čeman počas nadchádzajúceho Svetového dňa vody, ktorý pripadá na 22. marca. „Prostredníctvom obecného rozhlasu vyzvem ľudí, aby mi priniesli vzorky vody zo svojich studní. U všetkých dáme urobiť rozbory a výsledok posuniem ministerstvu životného prostredia,“ avizoval starosta, podľa ktorého sa aj týmto spôsobom poukáže na fakt, že voda v obci je nekvalitná a napríklad pre dojčatá a malé deti nepoužiteľná.