Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Prírodné jódové kúpele Číž prešli rozsiahlou rekonštrukciou

Na snímke je vonkajší bazénový svet v Prírodných jódových kúpeľoch Číž. Foto: TASR/Branislav Caban

V obci so 700 obyvateľmi sú kúpele najväčším zamestnávateľom.

Číž 20. júla (TASR) – Prírodné jódové kúpele Číž v Rimavskosobotskom okrese prešli v prvej polovici tohto roka rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá má zvýšiť úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti a ostatných služieb. Ako TASR informoval riaditeľ kúpeľov Peter Kmeť, investície do tejto obnovy dosiahli zhruba 530.000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Rekonštrukcia sa už skončila a práce sa definitívne ukončili 30. júna. „Zamerané boli predovšetkým na rekonštrukciu a modernizáciu budovy balneoterapie, teda tú časť, kde sa podávajú liečebné procedúry,“ priblížil Kmeť. Ako dodal, na takúto veľkú investíciu si kúpele museli vziať investičný úver, ktorý budú splácať niekoľko rokov.

Spomínaná budova balneoterapie, postavená v 80. rokov 20. storočia, prešla takmer komplexnou rekonštrukciou, ktorá zahŕňala výmenu drevených okien aj vstupných dverí za plastové okná a hliníkové dvere s izolačným zasklením, kontaktné zateplenie obvodových stien, bezbariérový vstup, realizáciu nových rozvodov elektrickej energie, ako aj ďalšie stavebné úpravy.

„Priestory sme v takomto rozsahu zmodernizovali, aby sme našim kúpeľným hosťom skvalitnili podmienky a zvýšili úroveň poskytovaných služieb. Vďaka tomuto kroku chceme počet návštevníkov stabilizovať, prípadne do ďalšieho obdobia aj zvýšiť,“ povedal riaditeľ. To podľa jeho slov bola nevyhnutná požiadavka na priblíženie sa k požadovaným štandardom a základný krok, ako udržať počet kmeňových zamestnancov v kúpeľoch na terajšej úrovni.

V obci so 700 obyvateľmi sú kúpele najväčším zamestnávateľom, ale zároveň patria aj medzi najväčších zamestnávateľov v celom okrese. „Náš stabilný kmeň zamestnancov tvorí 85 ľudí. V letnej sezóne, ktorá trvá od 1. júna do 30. septembra, však podľa potrieb prijímame 25 až 30 brigádnikov,“ načrtol Kmeť. Ako spomenul na záver, vďaka tomu dokážu zvládnuť nápor hostí, ktorý je sústredený práve do letných mesiacov.