Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Banskobystrický kraj

Problémami obce Tachty sú dopravná dostupnosť a nedostatok práce

Na snímke obec Tachty v okrese Rimavská Sobota a v pozadí maďarská dedina Cered pri pohľade z miestnej rozhľadne na Tomášovom vrchu. Foto: TASR - Branislav Caban

Obec sa nachádza v najjužnejšom cípe okresu a cesta z okresného mesta doň trvá autom vyše hodiny. V blízkosti dediny neprechádza žiadna rýchlostná cesta.

Tachty 4. decembra (TASR) – Horšia dopravná dostupnosť a nedostatok práce patria medzi hlavné problémy, ktoré trápia obyvateľov obce Tachty v okrese Rimavská Sobota. Pre TASR to uviedol jej starosta Július Molnár.

Obec sa nachádza v najjužnejšom cípe okresu a cesta z okresného mesta doň trvá autom vyše hodiny. V blízkosti dediny neprechádza žiadna rýchlostná cesta. „Lepšia dostupnosť je z maďarskej strany. Hraničíme s katastrom mesta Šalgotarján, za ktorým sa už prakticky začína diaľnica, hoci po Hatvan ešte nie sú všetky úseky hotové. Keby boli dostavané, z južnej strany by sme sa rýchlejšie dostali napríklad aj do Bratislavy, keďže prejdeme 20 kilometrov a sme na diaľnici,“ priblížil starosta.

Za slabšiu v porovnaní s minulosťou považuje podľa vlastných slov i hromadnú prepravu osôb. „Kedysi k nám chodievali autobusy každú hodinu. V súčasnosti je spojov menej, samozrejme, aj preto, že autobusmi už necestuje toľko ľudí ako kedysi,“ dodal.

Horšia dopravná dostupnosť sťažuje i možnosti dochádzania obyvateľov do práce, ktorí v obci s približne 25-% nezamestnanosťou, nemajú veľa možností zamestnať sa. „Dochádzať musia do Rimavskej Soboty, Lučenca či Fiľakova, prípadne do Maďarska, ktorého hranica je od nás vzdialená len zhruba 500 metrov. Tam je však podobná situácia, pretože ten kraj je v rámci Maďarska zrejme najzaostalejším,“ konštatoval Molnár.

Ako pokračoval, situácii ohľadom zamestnanosti by pomohlo, keby sa nejaký investor s aspoň 100 či 150 pracovnými miestami etabloval v niektorej z väčších obcí mikroregiónu, napríklad v neďalekej Hajnáčke. Mnohí ľudia totiž podľa neho nechcú dochádzať za prácou ďalej, čo potvrdzuje i nedávny nábor do istej lučeneckej spoločnosti.

„Hľadali u nás ľudí, ktorí by nemali plat nižší ako 500 eur a k tomu obedy iba za 50 centov. Keby ich bolo tu z okolia aspoň desať, zabezpečili by navyše aj dopravu. Taký počet záujemcov sme však nenašli. Ľudia o to nemajú záujem, pretože si už zvykli na to, že nepracujú a sú doma,“ podotkol starosta s tým, že nejaké peniaze aj tak dostanú a dokážu z nich vyžiť. Neúspechom podľa neho dopadlo i zháňanie žien na pozíciu šičiek, ktoré mali pracovať takisto v Lučenci.