Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Profesionáli vyzývajú M. Kotlebu, aby Divadlo Štúdio tanca pokračovalo

Na snímke Marian Kotleba (vľavo). Foto: TASR/Dušan Hein

Podľa divadelných profesionálov ide o etablované tanečné divadlo, ktoré oprávnenosť svojej existencie potvrdzuje každoročne umeleckými výsledkami.


Banská Bystrica 6. augusta (TASR) – Výbor Slovenského centra Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov dnes napísal otvorený list predsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marianovi Kotlebovi, v ktorom vyjadril znepokojenie nad tým, že Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici musí rušiť festival Dni tanca pre vás. Dôvodom má byť jeho nepodpísanie zmluvy na čerpanie dotácií, ktoré divadlo získalo od ministerstva kultúry. V mene obce divadelných kritikov združených do uvedenej organizácie Kotlebu vyzýva, aby neodkladne podpísal zmluvy a divadlu tak umožnil ďalej pokračovať v realizácii festivalu ako aj bežných prevádzkových aktivít.

"S veľkým znepokojením sme prijali správu o zrušení festivalu Dni tanca pre vás, ktorého 11. ročník divadlo pripravovalo. Vedenie divadla na svojej webovej stránke uvádza ako dôvod, že ste nepodpísali zmluvy na čerpanie dotácií, ktoré divadlo získalo od Ministerstva kultúry SR, ba ani zmluvy k ďalším projektom, čím ste ohrozili nielen budúce, ale aj už prebiehajúce aktivity tohto divadla," píše sa v otvorenom liste.

Podľa divadelných profesionálov Divadlo Štúdio tanca je etablované tanečné divadlo, ktoré oprávnenosť svojej existencie potvrdzuje každoročne umeleckými výsledkami. Patrí medzi subjekty, ktoré pravidelne prezentujú svoju tvorbu za hranicami Slovenska. Okrem tanečných inscenácií sa venuje vzdelávaniu publika a ďalším činnostiam i aktivitám pre verejnosť.

"O prideľovaní dotácií z dotačného programu MK SR rozhoduje minister kultúry a jeho poradné orgány a komisie, ktoré sa každoročne zostavujú z teatrológov, prekladateľov, režisérov, kritikov a ďalších divadelných profesionálov. Považujeme za neprípustné, aby ste z Vašej pozície spochybňovali rozhodnutie ministra kultúry vytvorené na základe odporúčaní renomovaných odborníkov a svojvoľne pristupovali k prideľovaniu financií kultúrnym inštitúciám v pôsobnosti BBSK. Je to nebezpečný precedens, ktorý by viedol k neodbornému rozhodovaniu o existencii kultúrnych inštitúcií, ktorých činnosť je významná nielen na regionálnej, ale aj národnej úrovni," uvádza sa ďalej v liste.