Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

V Rimavskej Sobote otvorili výstavu fotografií pod názvom Okamihy

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Výstava je realizovaná v spolupráci s Domom fotografie, o. z., a Galériou umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi. Potrvá do 27. apríla.

Rimavská Sobota 10. marca (TASR) – V priestoroch Mestskej galérie v Rimavskej Sobote v pondelok (9.3.) otvorili prvú tohtoročnú výstavu pod názvom Okamihy. Ako TASR povedala jej kurátorka Lucia Benická, cieľom podujatia je prezentovať nové mená v súčasnej dokumentárnej fotografii.

„Na výstave si návštevníci môžu prezrieť tvorbu autorov, ktorí sa dlhodobo venujú zložitým témam na okraji väčšinového záujmu v našej spoločnosti. Je to napríklad problematika starnutia a staroby, bezdomovstvo, problémy utečencov, dospievania, homosexuality, vojny, chudoby, ale tiež premeny krajiny, miest a človeka,“ uviedla Benická.

Podľa vyjadrenia druhej kurátorky Ivany Pástorovej je pre súčasnosť príznačný príval plochých bezduchých obrázkov. „Fotografovať vie takmer každý, kto má fotoaparát. Zámerom výstavy je však poukázať na prácu autorov, z ktorých mnohí nemajú fotografické vzdelanie, ale svojím vytrvalým záujmom o fotografiu sa snažia nadviazať na tradíciu kvalitného slovenského dokumentu. Každý však vo svojom individuálnom vizuálnom i obsahovom prejave,“ priblížila myšlienku výstavy Pástorová.

Výstava je realizovaná v spolupráci s Domom fotografie, o. z., a Galériou umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi. Potrvá do 27. apríla 2015 a návštevníci na nej môžu vidieť fotografie desiatich autorov: Kataríny Bezákovej, Victora Breinera, Borisa Bunčáka, Petra Dobiša, Natálie Hlavičkovej, Sone Chovančíkovej, Leny Jakubčákovej, Matúša Plecha, Katy Sedlák a Jána Viazaničku.