Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Banskobystrický kraj

Rimavská Sobota zvažuje obnoviť zrušené toalety na Hlavnom námestí

Prezidentský kandidát Jozef Šimko Foto: FOTO TASR - Ján Siman

Rekonštrukcia námestia bez verejných toaliet pred 20 rokmi bola podľa primátora J.Šimka nerozumným riešením.

Rimavská Sobota 31. októbra (TASR) – Verejné toalety na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote, ktoré boli zrušené pri jeho rekonštrukcii v rokoch 1996 až 1998, plánuje samospráva obnoviť. Podľa primátora Jozefa Šimka prichádzajú do úvahy dve alternatívy.

Prvou je vyčistenie a rekonštrukcia pôvodných podzemných toaliet, ktoré boli zasypané, druhou zriadenie WC v sklenenej budove pri vjazde z Ulice B. Bartóka, ktorú mesto zamýšľa získať od súkromného vlastníka výmenou za iný objekt.

"Musíme vstúpiť do rokovania s majiteľom a všetko závisí od toho, ako sa s ním dohodneme, či pristúpi na výmenu za iné objekty, ktoré mu ponúkneme. Keď nie, budeme uvažovať nad otvorením starých toaliet. Celkový vzhľad námestia to však nenaruší, keďže sú podzemné," uviedol pre TASR primátor s tým, že v druhom prípade najskôr musia záležitosť prerokovať s projektantom a k realizácii obnovy toaliet by mohlo dôjsť na jar.

Rekonštrukcia námestia bez verejných toaliet pred 20 rokmi bola podľa neho nerozumným riešením. "Mali sme potom obrovské problémy, hygiena nedala súhlas na kolaudáciu námestia. Potom sa toalety vybudovali v tržnici, tá však bola neskôr predaná a zmizli aj verejné toalety. Nemali sme teda iné východisko a v roku 2011 sme osadili prenosné toalety pri tržnici," pripomenul Šimko.

Ako v tejto súvislosti reagoval mestský poslanec Július Sojka, je za čo najrýchlejší postup pri opätovnom zriadení toaliet. "Táto otázka je naozaj eminentná v tomto meste, aj keď sa zdá byť jednoduchá. Hlavné námestie je krásne, ale zanedbať hygienu bolo trestuhodné," zdôraznil.