Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V roku 2015 sa Rimavskej Sobote podľa primátora darilo znižovať úvery

Na archívnej snímke sú dva bazény s termálnou vodou v rekreačnej oblasti Kurinec - Zelená Voda pri Rimavskej Sobote. Foto: TASR - Branislav Caban

Za veľký úspech považuje primátor tiež vybudovanie detského bazéna a ďalšieho vybavenia v rekreačnej oblasti Kurinec-Zelená voda.

Rimavská Sobota 29. decembra (TASR) – Zníženie úverového zaťaženia mesta, asfaltovanie ďalších ulíc a budovanie rekreačnej oblasti Kurinec. To sú podľa primátora Rimavskej Soboty Jozefa Šimka tri najvýznamnejšie úspechy, ktoré sa miestnej samospráve podarilo dosiahnuť počas tohto roka.

„Pred piatimi rokmi som pri nástupe do funkcie primátora zdedil dlhy vo výške viac ako 6,5 milióna eur vo forme úverov aj nezaplatených faktúr. Túto sumu však postupne znižujeme a do dnešného dňa sme úverové zaťaženie mesta skresali o zhruba 3 milióny eur,“ povedal Šimko. Pri zvyšných úveroch v objeme zhruba 3,5 milióna eur sa samospráve podľa neho navyše podarilo vďaka refinancovaniu znížiť úrokovú sadzbu z 3,4 až 3,2 na 0,67 percenta. „Toto považujem za najvýznamnejší krok v našom meste v roku 2015,“ zdôraznil.

V novembri samospráva začala s asfaltovaním ďalších ulíc a chodníkov v meste. „Vzhľadom na poveternostné podmienky sme s prácami pre tento rok museli skončiť, ale budeme v nich pokračovať na jar. Do konca mája by sme mali vyasfaltovať ďalších 31 ulíc,“ načrtol primátor s tým, že tieto ulice sa zaradia k predchádzajúcim 59, ktoré boli obnovené počas posledných piatich rokov. „Budeme však postupovať aj v ďalšej rekonštrukcii chodníkov zámockou dlažbou na Školskej ulici,“ dodal.

Za veľký úspech považuje tiež vybudovanie detského bazéna a ďalšieho vybavenia v rekreačnej oblasti Kurinec-Zelená voda. „Podarilo sa to napriek tomu, že sme v tohtoročnom rozpočte na jeho výstavbu nemali vyčlenený ani cent,“ uviedol Šimko. V tejto súvislosti vyzdvihol ústretovosť mestských poslancov, ktorí odsúhlasili, že náklady na spomínaný bazén budú prefinancované zo ziskov v rekreačnej oblasti počas letnej sezóny v rokoch 2015 a 2016.

Primátor je podľa vlastných slov spokojný aj s celkovou spoluprácou s novým mestským zastupiteľstvom. „Prvé štyri roky to bol tvrdý politický zápas s mojimi oponentmi. Bojoval som s nimi štyri roky a občania rozhodli. Vysoko som vyhral voľby a tí, ktorí ma kritizovali a snažili sa ma politicky zdiskreditovať, sú na smetisku dejín. Nie je to samochvála, ale mám pocit, že moju prácu, ako aj prácu poslancov, ktorí sa dostali do zastupiteľstva, ľudia ohodnotili, a preto nám dali dôveru na ďalšie štyri roky,“ zakončil.