Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Recidivista, ktorý sa mal vlámať do niekoľkých bytov, je už vo väzbe

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Vyšetrovateľ v Banskej Bystrici ho obvinil z prečinu porušovania domovej slobody.

Banská Bystrica 14. augusta (TASR) - Recidivista Pavel Č. zo Zvolena, po ktorom vyhlásila polícia začiatkom týždňa pátranie, je už vo väzbe. Vyšetrovateľ v Banskej Bystrici ho obvinil z prečinu porušovania domovej slobody.

Ako dnes TASR informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, v stredu 1. júla okolo poludnia po tom, ako poškodil zámok vchodových dverí, neoprávnene vnikol do bytu na prvom poschodí na ulici Družby v Banskej Bystrici. Do bytu vošiel v čase, keď 73-ročná majiteľka spala. Keď sa zobudila, uvidela ho a začala kričať. Muž nato z bytu ušiel. Majiteľka neskôr zistila, že je poškodený zámok a kľúč sa do dverí nedá zasunúť. Udalosť oznámila polícii.

"Polícia prípad zadokumentovala a po vypočutí svedkov vytypovala podozrivého muža," uviedla k prípadu hovorkyňa. Na mieste boli zaistené stopy, ktoré podrobili kriminalistickému skúmaniu, pričom analýzou DNA a jej porovnaním sa zistila zhoda s DNA profilom podozrivého 51-ročného muža zo Zvolena. Polícia po ňom 11. augusta vyhlásila pátrania a v stredu 12. augusta ho v Lučenci aj vypátrala. Voči Pavlovi Č. bolo následne vznesené obvinenie a vyšetrovateľ spracoval podnet na jeho vzatie do väzby.

Podľa hovorkyne obvinený sa priznal aj k ďalším skutkom a v krátkom čase bude voči nemu vznesené obvinenie aj z viacerých zločinov krádeže. V ten istý deň, ako sa vlámal do bytu 73-ročnej ženy v B. Bystrici, vlámal sa aj do bytu na Spojovej ulici v tom istom meste. Nezisteným spôsobom otvoril uzamknuté vstupné dvere a z bytu ukradol zlaté šperky. Majiteľom spôsobil škodu odhadnutú na 820 eur. Vo štvrtok 23. júla sa počas dňa vlámal do bytu na Radvanskej ulici v B. Bystrici. Z bytu ukradol peniaze, hodinky, tablet a šperky. Majiteľom spôsobil škodu odhadnutú na niekoľko tisíc eur. Obvinený sa priznal celkove k šiestim vlámačkám do bytov či rodinných domov. V minulosti bol už 27-krát súdne trestaný a za tieto skutky môže byť potrestaný odňatím slobody na tri až desať rokov.