Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Riaditeľ detskej nemocnice J. Nosko kandiduje za primátora B. Bystrice

Kandidát na primátora mesta Banská Bystrica Ján Nosko počas tlačovej konferencie. Banská Bystrica, 12. augusta 2014. Foto: TASR/Branislav Račko

Ján Nosko väčšinu svojho profesionálneho života zasvätil starostlivosti o detských pacientov, je uznávaný pediater, kardiológ.

Banská Bystrica 12. augusta (TASR) – Riaditeľ banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko dnes oficiálne oznámil svoju kandidatúru na post primátora Banskej Bystrice. Do novembrových komunálnych volieb pôjde ako nezávislý kandidát. Svoju predvolebnú kampaň mieni financovať z vlastných zdrojov.

Ján Nosko väčšinu svojho profesionálneho života zasvätil starostlivosti o detských pacientov, je uznávaný pediater, kardiológ. Posledných šesť rokov pôsobí ako vrcholový manažér.

"S tímom šikovných a múdrych ľudí sme vybudovali v našom meste detskú nemocnicu, ktorá patrí medzi najlepšie zdravotnícke zariadenia na Slovensku," povedal Nosko na dnešnej tlačovej konferencii.

Podľa neho za šesť rokov jeho pôsobenia vo funkcii riaditeľa nemocnice sa mu podarilo získať z prostriedkov Európskej únie 6,6 milióna eur, za ktoré nemocnica vybudovala dve nové podlažia. Dnes je ako jedno z mála zdravotníckych zariadení v plusových číslach, ktoré zároveň patrí medzi špičku na Slovensku.

"Dokázali sme, že sa dá poskytnúť kvalitná a finančne náročná zdravotná starostlivosť každému malému pacientovi a zároveň nemocnicu nezadlžovať. A tak isto môže fungovať aj mesto," tvrdí kandidát, ktorý riadi 350-členný kolektív nemocnice.

"Jedným z hlavných impulzov pre moju kandidatúru bola práve neprofesionalita vo vedení mesta, ktoré pre chyby vo verejnom obstarávaní muselo vrátiť štyri milióny eur z eurofondov, pôvodne určených na rekonštrukcie mestských základných škôl," pokračoval Nosko.

Ako zdôraznil, Banská Bystrica má na to, aby patrila k tomu najlepšiemu, čo na Slovensku máme. "To sa však nedá dosiahnuť slovami a sľubmi, ale skutkami. Naše mesto zaostáva a nevyužíva možnosti, ktoré má. Súhlasím s občanmi, ktorí sú nahnevaní a nespokojní, pretože za svoje dane očakávajú viac. Našou povinnosťou je urobiť zmeny, na ktoré čakajú, a to je princíp služby mestu a jeho ľuďom," vysvetlil Nosko.

Za prvoradé považuje ukončenie bojov vedenia mesta so zastupiteľstvom, chce spojiť všetky politické strany v rámci Banskej Bystrice. Medzi jeho priority patria cesty, ktoré sú v katastrofálnom stave, chce riešiť aj nedostatok nájomných bytov pre mladé rodiny, športovísk a miest pre rekreáciu obyvateľov.



"Nedovolím, aby Banská Bystrica opäť prišla o ďalšie eurofondy. Máme pred sebou posledné rozpočtové obdobie, kedy môžeme získať z fondov Európskej únie maximum. Zariadim, aby ich mesto využívalo na investície tak, ako sme to dokázali v nemocnici. Môj tím budú tvoriť odborníci, a nie kamaráti a sponzori," uzatvoril nový kandidát na primátora.

Na oficiálne oznámenie Noskovej kandidatúry prišli aj jeho podporovatelia - kapacity v oblasti zdravotníctva, pediater Svetozár Dluholucký a psychiater Ludvík Nábělek, takisto historik a riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, rektor Akadémie umení Matúš Oľha a ďalší.

"Poznám ho odvtedy, ako nastúpil do detskej nemocnice. Doktor Nosko je osoba, ktorá spája a vie viesť. Vyrástla v kolektíve lekárov a tí nie sú veľmi ochotní akceptovať iné názory. Stať sa spomedzi svojich kolegov riaditeľom, získať si prirodzenú autoritu a ustáť rozhodnutia, nie je jednoduché," konštatoval profesor Dluholucký.

"Okrem toho, že je úspešný manažér, pre mňa je mimoriadne slušný človek. Verím, že ak bude úspešný, je schopný pritiahnuť k sebe, do verejného života slušných ľudí. Mám v ňom nádej, že možno nie je všetko až tak čierne, ako sa nám občas niekedy zdá. Je to nádej v slušnosť," reagoval psychiater Nábělek.