Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Primátor Rimavskej Soboty J. Šimko bude zarábať takmer 4300 eur

Jozef Šimko, archívna snímka. Foto: TASR

Rozhodli o tom novozvolení poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) na svojom ustanovujúcom zasadnutí začiatkom decembra.

Rimavská Sobota 5. decembra (TASR) – Mesačný plat vo výške 4288 eur bude mať vo svojom treťom volebnom období primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. Rozhodli o tom novozvolení poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) na svojom ustanovujúcom zasadnutí začiatkom decembra.

V zmysle platnej legislatívy prináleží primátorovi Rimavskej Soboty na základe počtu obyvateľov mesta základný plat 3063 eur, ktorý môže MsZ ešte zvýšiť. V prípade Šimka zástupcovia občanov na základe návrhu poslanca Jozefa Tótha odsúhlasili zvýšenie základného platu o 40 percent.

„Myslím si, že je to objektívne. Za týmto človekom vidno výsledky a nie je to žiadny začiatočník,“ zdôvodnil svoj návrh Tóth. Zvýšenie v rovnakej sume navrhol aj ďalší poslanec Štefan Baláž. „Primátorova osemročná práca nasvedčuje, že urobil dosť pre mesto a jeho občanov,“ podotkol.

Zákon č. 253/1994 Z. z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest určuje, že MsZ môže základný plat primátora zvýšiť v rozmedzí od 0 do 60 percent. Šimko mal vo svojom prvom volebnom období nulové zvýšenie základného platu, v druhom volebnom období mu poslanci odsúhlasili zvýšenie platu o 30 percent.