Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Rimavská Sobota: Trojročné dieťa zomrelo na meningokokovú meningitídu

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Meningokokové ochorenie má často ťažký až prudký priebeh s vysokou úmrtnosťou.

Banská Bystrica 30. októbra (TASR) – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Rimavskej Sobote zaznamenal v stredu (28.10.) úmrtie trojročného dieťaťa, ktoré zomrelo na meningokokovú meningitídu. Dieťa pochádzalo z mnohopočetnej rodiny z osady s veľmi nízkym hygienickým štandardom. Informovala o tom dnes hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Deň predtým po návšteve pohotovosti vo večerných hodinách prijali dieťa na detské oddelenie rimavskosobotskej nemocnice s klinickými príznakmi meningokokovej infekcie – pocitom nevoľnosti s nutkaním na zvracanie, dehydrované a teplotou do 39 stupňov Celzia.

"Po dvoch hodinách hospitalizácie sa klinický stav pacienta náhle zhoršil a začali mu zlyhávať orgány. Napriek intenzívnej zdravotnej starostlivosti a kardiopulmonálnej resuscitácii, dieťa zomrelo. Zoskupenie týchto príznakov je jedna z foriem meningokokovej meningitídy, čiže hnisavý zápal mozgových blán - najrýchlejšie infekčné smrtiace ochorenie. Bolo diagnostikované len na základe klinickej symptomatológie bez laboratórneho potvrdenia prípadu. Epidemiologické vyšetrenie v ohnisku nákazy vykonali odborní pracovníci epidemiológie tamojšieho RÚVZ hneď v stredu," uviedla Tolnayová. Pitevná správa zatiaľ nie je k dispozícii.

Meningokokové ochorenie má často ťažký až prudký priebeh s vysokou úmrtnosťou. Osud pacienta závisí od včasnej diagnostiky a liečby. V rámci protiepidemických opatrení v ohnisku nákazy bol nariadený v bydlisku dieťaťa lekársky dohľad a zabezpečené profylaktické podanie antibiotickej terapie.