Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Rimavskej Sobote si uctili obete rómskeho holokaustu

Na snímke pamätník obetiam holokaustu na Cukrovarskej ulici v Rimavskej Sobote. Foto: TASR/Branislav Caban

Spomíname tu na padlých ľudí, padlých hrdinov, ktorí boli vyvlečení aj z Rimavskej Soboty, vyvezení za hranice Slovenska a zavraždení v koncentračných táboroch, uviedol primátor mesta.

Rimavská Sobota 4. augusta (TASR) – Obetiam rómskeho holokaustu, nazývaného Porraimos, bola venovaná pietna spomienka, ktorá sa konala dnes popoludní pri pamätníku na Cukrovarskej ulici v Rimavskej Sobote. Pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny ju zorganizovalo občianske združenie (OZ) EU–ROM a OZ PURT v spolupráci s rimavskosobotskou Židovskou náboženskou komunitou. Na pietnej spomienke sa zúčastnilo niekoľko desiatok ľudí vrátane predstaviteľov miestnej správy a samosprávy, ktorí si pamiatku obetí uctili položením vencov.

"Spomíname tu na padlých ľudí, padlých hrdinov, ktorí boli vyvlečení aj z Rimavskej Soboty, vyvezení za hranice Slovenska a zavraždení v koncentračných táboroch. Nesmieme dopustiť, aby sa ešte niekedy v Európe, alebo vôbec kdekoľvek vo svete, konali takéto zverstvá," zdôraznil v príhovore primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.

Podľa vyjadrenia predsedu OZ EU-ROM Csabu Horvátha organizátori chceli pripomenúť tri veci, ktoré navzájom súvisia. "Išlo nám o to, aby sme si spomenuli na obete rómskeho holokaustu, teda Rómov, ktorí boli počas druhej svetovej vojny odvážaní do koncentračných táborov. Samozrejme, chceli sme tiež pripomenúť židovský holokaust a takisto 70. výročie ukončenia druhej svetovej vojny," povedal Horváth. Dodal, že tieto udalosti je potrebné staršej generácii pripomínať a mladším odovzdávať ich odkaz.



Ako ďalej spomenul, po roku 1945 vtedajšie vlády a politický systém urobili všetko pre to, aby rómsky holokaust potlačili a aby sa o ňom nehovorilo. "Bohužiaľ, podarilo sa im to a tento holokaust je aj dnes zamlčanou kapitolou Slovenska, ale tiež Európy," uviedol predseda.

Jednou z najvýraznejších tragédií rómskeho holokaustu bolo zavraždenie 2900 Rómov v noci z 2. na 3. augusta 1944 v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau. Odhaduje sa však, že počas druhej svetovej vojny zahynulo celkovo približne 300.000 európskych Rómov.