Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Primátor R. Soboty je pripravený vymenovať riaditeľa ZŠ Dobšinského

Podľa primátora sa voľby riaditeľa školy môžu prešetriť, ale právne to nič neznamená.

Rimavská Sobota 18. augusta (TASR) - Novozvoleného riaditeľa Základnej školy Pavla Dobšinského v Rimavskej Sobote Petra Nôtu pravdepodobne vymenuje primátor mesta Jozef Šimko do funkcie 27. augusta. Ešte v júni niekoľko zamestnancov školy požiadalo samosprávu, aby ako zriaďovateľ prešetrila voľby riaditeľa školy.

Túto požiadavku tlmočili poslancom mestského zastupiteľstva (MZ) 24. júna. Podľa učiteľky Márie Šimkovej mala byť Rada školy zostavená účelovo. Tvrdí tiež, že riaditeľ vyvíjal psychický nátlak na súčasných a bývalých zamestnancov školy. Učiteľka pred MZ zastupovala približne 30 zamestnancov školy. Citovala tiež z listu bývalej členky Rady školy Marty Vrábeľovej, ktorá mala byť z postu členky rady školy manipulatívne odstránená pred voľbami riaditeľa.

Primátor mesta Jozef Šimko na mestskom zastupiteľstve skonštatoval, že riaditeľa vyberá Rada školy. On ako štatutárny zástupca mesta nie je kompetentný zmeniť rozhodnutie rady a nemôže zrušiť výberové konanie a vypísať nové. "V minulosti som odmietol vymenovať riaditeľku Základnej školy na Dúžavskej ceste a skončilo sa to na súde. Na okresnom súde som pritom tento spor prehral. Odvolal som sa na krajský súd, ten zatiaľ v tejto záležitosti nerozhodol," skonštatoval Šimko.

Na rokovanie zastupiteľstva pozvali aj novozvoleného riaditeľa školy Petra Nôtu. Ten pred poslancami tvrdil, že je na neho vyvíjaný veľký tlak. "Odmietam akékoľvek ovplyvňovanie výberového konania či vyvíjanie nátlaku na svojich kolegov. Doteraz som na útoky na svoju osobu nereagoval, no už sa musím brániť, lebo som ponižovaný a celá vec sa nepríjemne dotýka aj mojej rodiny," skonštatoval Nôta.

Podľa primátora sa voľby riaditeľa školy môžu prešetriť, ale právne to nič neznamená. "Rozhodol som sa, že s vymenovaním riaditeľa počkám. Obom stranám som dal dosť času na to, aby problém riešili trebárs aj súdnou cestou. Vymenovanie nového riaditeľa by som nepodpísal iba v prípade, že o tom rozhodne súd. Doteraz nemám žiadne oficiálne, ale ani iné informácie o tom, že by to niekto skutočne dal na súd. Riaditeľovi vyprší aktuálne volebné obdobie 26. augusta, je teda veľmi pravdepodobné, že 27. augusta ho vymenujem do funkcie na ďalšie volebné obdobie," doplnil Šimko.