Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Najobľúbenejšími menami v roku 2017 v Šali boli Viktória a Tomáš

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

V zozname mien novorodencov v Žiari nad Hronom vyniká netypické meno Tea Priyanka.

Šaľa 9. januára (TASR) – Najobľúbenejšími menami novorodencov v Šali v uplynulom roku boli Viktória, Hana, Tomáš a Samuel. Ako uviedla Erika Kollerová z mestského úradu, vlani sa v Šali narodilo 226 detí, čo je o 40 viac ako v roku 2016.

Z celkového počtu novorodencov bolo 120 chlapcov a 106 dievčat. Za najobľúbenejšími menami Viktória a Hana nasledovali Liliana, Lea, Kristína a Mia. Chlapci dostávali najčastejšie mená Tomáš a Samuel, za ktorými nasledoval Lukáš a Adam.

Podľa referátu evidencie obyvateľstva mesta Šaľa v uplynulom roku pribudlo aj niekoľko netradičných mien. U dievčat sa objavili mená Amia a Venezia, u chlapcov Noel či Milín.

Žiari nad Hronom zase víťazili v minulom roku Adam a Hana


V rebríčku mien, ktoré v minulom roku vyberali pre svoje novonarodené ratolesti rodičia zo Žiaru nad Hronom, dominovali tradičné mená ako Adam, Dominik a Jakub. Medzi dievčenskými menami boli najobľúbenejšie Hana, Natália a Sofia. V zozname mien novorodencov vyniká netypické meno Tea Priyanka.

Podľa údajov, ktoré TASR poskytla Erika Rajčanová zo žiarskeho Mestského úradu, sa v minulom roku narodilo v Žiari nad Hronom 193 detí. Z toho bolo 86 dievčat a 107 chlapcov. Pre porovnanie v roku 2016 sa narodilo 167 detí.

V Žiari nad Hronom umrelo v minulom roku 174 občanov, z toho 91 mužov a 83 žien.

Vlani prišlo na svet takmer 300 detí, prevažovali mená Sofia a Jakub


Najčastejšie používanými menami pre novorodencov v Liptovskom Mikuláši boli v uplynulom roku Sofia a Jakub. Vyplýva to z evidencie liptovskomikulášskej matriky.

Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková, aj minulý rok pokračovali rodičia v trende z roku 2016, keď sa do popredia začali dostávať klasické mená z kalendára pred tými exotickejšími. „Po Sofiách v štatistike nasledujú Laury a Paulíny, obľúbeným dievčenským menom zaevidovaným na miestnej matrike je aj Nela a Lujza,“ priblížila Čapčíková.

Rebríček najpoužívanejších chlapčenských mien v Liptovskom Mikuláši po Jakubovi dopĺňa meno Matúš, nasleduje Matej, Tomáš a Martin. Na ústupe sú už aj dvojmená, kým v roku 2016 dostalo dve prvé mená 11 detí, napríklad Tobias Luca či Natali Ráchel, v roku 2017 je ich už len sedem. „Zaujímavosťou z uplynulého roku je chlapček s menom Marwin, ktorého pomenovali rodičia podľa začiatočných dvoch písmen matky - Martina a koncových písmen mena otca – Erwin,“ ozrejmila hovorkyňa. Podľa nej sa v záznamoch miestnej matriky za rok 2017 našli aj mená ako Jáchym či Florián, Mila alebo Aura.

V mikulášskej nemocnici sa v minulom roku narodilo 639 detí, obyvateľmi mesta sa stalo 296 z nich - 149 chlapcov a 147 dievčat. Manželstvo uzatvorilo 204 párov. „Svoju lásku spečatilo pred zrakom cirkvi 63 párov a 141 sobášov bolo civilných. Matrika eviduje z tohto počtu sobáše štyroch maloletých a 14 cudzincov,“ uviedla Čapčíková a dodala, že najčastejšie povedali snúbenci svoje „áno“ v novej obradnej miestnosti na mestskom úrade, brali sa však aj v Demänovskej či Žiarskej doline.