Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Sebechleby dostanú najvyššiu dotáciu na odstránenie zamorenej pôdy

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Až 94.000 eur však nepôjde na likvidáciu klasických čiernych skládok odpadu, ale na odstránenie zamorenej pôdy po vypustení pravdepodobne chemických látok v časti Majer.

Sebechleby 2. novembra (TASR) - Najvyššiu dotáciu na odstránenie divokých skládok odpadu spomedzi hontianskych samospráv dostane od Envirofondu obec Sebechleby v okrese Krupina. Až 94.000 eur však nepôjde na likvidáciu klasických čiernych skládok odpadu, ale na odstránenie zamorenej pôdy po vypustení pravdepodobne chemických látok v časti Majer.

"Túto záťaž nám spôsobili bývalí vlastníci poľnohospodárskeho družstva, ktorí na pozemkoch uskladňovali v podzemných nádržiach pravdepodobne chemický odpad z Biotiky," povedal TASR starosta Sebechlieb Martin Schvarc. Odpad z nádrží však pred asi štyrmi rokmi vypustili do pôdy a nádrže predali do šrotu. Likvidácia havárie nakoniec po zmenách vlastníka družstva ostala na pleciach obce. "O odstránenie havárie nás navyše požiadal nový vlastník družstva, ktorý chce v tejto lokalite vybudovať agroturistické zariadenie," uviedol ďalej starosta.

Firma, ktorá bude pre obec vykonávať práce spojené z odstraňovaním enviromentálnej záťaže, bude musieť vybrať z daného miesta asi 150 kubických metrov kontaminovanej zeminy, odviezť ju a bezpečne zlikvidovať. "Prakticky celá dotácia pôjde na odstránenie tejto havárie. Iné čierne skládky odpadu chvalabohu v obci neevidujeme," dodal Schvarc.

Sebechleby sa dostali medzi 219 slovenských miest a obcí, ktoré získali od Envirofondu dotáciu na sanáciu čiernych skládok odpadu. Žiadateľov bolo 490. Na tento program Ministerstva životného prostredia SR vyčlenila slovenská vláda 10 miliónov eur. V krupinskom okrese získali dotáciu ešte mesto Krupina (asi 75.000 eur) a Bzovík (približne 58.000 eur).