Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Serpentínový náučný chodník na Urpín ´pokrstili´ prvou túrou

Štvorkilometrovú trasu lemujú vyrezávané infotabuľe zdobené drevenými plastikami, interaktívne zastavenia, ale napríklad, aj rez kmeňa 282-ročného smreka obyčajného.

Banská Bystrica 30. septembra (TASR) – V Banskej Bystrici dnes otvorili Náučný chodník Serpentíny Urpín a hneď prvú prechádzku po ňom absolvovali lesníci, vedenie mesta, deti a turisti.

Serpentínový chodník na banskobystrickom vrchu Urpín, ktorý sa týči nad mestom za riekou Hron, má za sebou prvú etapu obnovy, ktorú sa podarilo zrealizovať vďaka finančným prostriedkom z Environmentálneho fondu vo výške 25.000 eur. Finančná spoluúčasť mesta bola takmer 2800 eur.

Štvorkilometrovú trasu lemujú vyrezávané infotabuľe zdobené drevenými plastikami, interaktívne zastavenia, ale napríklad, aj rez kmeňa 282-ročného smreka obyčajného, ktorý mapuje históriu Banskej Bystrice.

Turistov po náučnom chodníku sprevádza na infopaneloch jeho maskot Stepníček - vzácny a chránený malý pavúk Stepník červený, ktorý sa tam kedysi hojne vyskytoval. Turisti i cyklisti sa z infotabúľ dozvedia o vzácnej faune a flóre, ktorá sa tam nachádza, o práci lesníkov a vôbec štedrosti lesa.

"V rámci prvej etapy obnovy bolo vybudovaných trinásť stanovíšť, okrem šiesteho, na ktorom má byť vyhliadka s unikátnym výhľadom na mesto a Kremnické vrchy. Finančne to však bolo veľmi náročné, aj preto nám bol krátený príspevok z envirofondu," konštatovala Tatiana Voskárová, vedúca oddelenia prípravy projektov Mestského úradu v Banskej Bystrici. Túto zastávku vybudujú až v druhej etape obnovy a v tretej sa počíta s dobudovaním celého serpentínového náučného chodníka na Urpín. Mesto má už pripravenú projektovú dokumentáciu na všetky jeho časti výstavby a rekonštrukcie. Náklady sa však pohybujú okolo 82.000 eur.

Voskárová za najnáročnejšie v nasledujúcich etapách obnovy náučného chodníka označila čistenie svahov od skál, spevnenie skalných previsov sieťovaním, čo budú musieť robiť horolezci, keďže ide o nestabilné kamenné steny. Nemenej náročné budú aj samotné úpravy chodníka, rekonštrukcia zábradlia a pod.

Banská Bystrica je jedno z mála miest na Slovensku, ktoré má takpovediac les uprostred mesta. Doteraz tam však nebol žiadny náučný chodník.