Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V kostole v Sielnici majú nový organ, v kraji patrí k najväčším

Nový organ francúzskeho typu so sústavou 2066 píštal a 30 registrami dali v týchto dňoch do užívania v rímsko-katolíckom kostole v Sielnici v okrese Zvolen. Na naše pomery ojedinelý nástroj stavala žilinská firma R&M Muška celé dva roky. V Sielnici 14. decembra 2014. Foto: TASR/AP

Organ s podobným rozsahom je v Banskobystrickom kraji len v Banskej Bystrici a Kremnici.

Sielnica 14. decembra (TASR) - Nový organ francúzskeho typu so sústavou 2066 píšťal a 30 registrami dali v týchto dňoch do prevádzky v rímsko-katolíckom kostole v Sielnici v okrese Zvolen. Na slovenské pomery ojedinelý nástroj stavala žilinská firma R&M Muška celé dva roky.

Ako TASR povedal miestny farár Marián Gregor, organ v sobotu 13. decembra požehnal banskobystrický biskup Marián Chovanec. "Dnes popoludní prešiel aj prvou vážnejšou skúškou na slávnostnom koncerte," pripomenul.

Organ s podobným rozsahom je v Banskobystrickom kraji len v Banskej Bystrici a Kremnici. Okrem omší a liturgických sviatostí sa bude tento kráľovský nástroj využívať aj na koncertoch našich popredných umelcov - organistov.

Firma, ktorá organ postavila, má už za sebou výstavbu jedného organu v Dolných Kočkovciach a generálnu opravu ďalších dvoch v Lendaku a Chtelnici. Organ v Sielnici je zatiaľ jej najväčšou zákazkou.

Podľa Gregora tento výnimočný hudobný nástroj vyšiel farnosť na 355.000 eur, pričom značnú časť prostriedkov na jeho zakúpenie získali z predaja pozemkov v katastri obce.
Nový organ francúzskeho typu so sústavou 2066 píštal a 30 registrami dali v týchto dňoch do užívania v rímsko-katolíckom kostole v Sielnici v okrese Zvolen. Na naše pomery ojedinelý nástroj stavala žilinská firma R&M Muška celé dva roky. V Sielnici 14. decembra 2014.
Foto: TASR/AP