Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Sklabiná má prvú nájomnú bytovku, zázemie v nej našlo 13 rodín

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Poliak

Keďže záujem o takúto formu bývania pretrváva, vedenie obce chce ešte vytvoriť priestor pre asi desať nájomných domov v radovej zástavbe.

Sklabiná 11. marca (TASR) - Prvé obecné nájomné byty odovzdali začiatkom tohto roka v obci Sklabiná v okrese Veľký Krtíš 13 rodinám. O byty tohto druhu bolo 30 záujemcov.

"Byty sme začali stavať vlani v máji, kolaudácia bola v januári," povedala pre TASR starostka Marta Kulavcová. Bytovku stavali kvôli mladým ľuďom, ktorí sa chceli osamostatniť a ostať bývať v dedine.

Keďže záujem o takúto formu bývania pretrváva, vedenie obce chce ešte vytvoriť priestor pre asi desať nájomných domov v radovej zástavbe.

Ďalšou oblasťou, ktorá si už nevyhnutne pýta riešenie, sú obecné cesty. Starostka teraz čaká na nové výzvy na čerpanie peňazí z eurofondov a pokúsi sa získať príspevky na ich opravu. "Okrem toho potrebujeme súrne osadiť aj asi 400 metrov potrubia kanalizácie," pripomenula.

Obec Sklabiná sa spomína od roku 1330 ako Sklabanya. Vznikla asi v 12. - 13. storočí, patrila Divínskemu hradnému panstvu. Po okupovaní Turkami bola za vojen začiatkom 17. storočia zničená a opustená do roku 1685. Po opätovnom zaľudnení bola rozdelená medzi Divínske a Modrokamenské panstvo. V roku 1828 mala 109 domov a 780 obyvateľov. Zaoberali sa poľnohospodárstvom a vinohradníctvom. V obci bola v 19. storočí tehelňa.

Sklabiná je rodiskom významného spisovateľa Kálmána Mikszátha, v jeho rodnom dome je dnes zriadené múzeum. Obec má v súčasnosti 850 obyvateľov a je zriaďovateľom základnej a materskej školy. V jej katastri je malé letisko a športový rybník.