Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Školy vo Zvolene sú na výučbu vybavené dobre

Počty žiakov sa v uplynulých rokoch v mestských školách výraznejšie nemenili.

Zvolen 16. augusta (TASR) - Hlavne na obnovu budov základných a materských škôl má byť sústredená investičná aktivita Mesta Zvolen v najbližších rokoch. Samospráva má už dnes pripravené projekty na rekonštrukciu dvoch zo šiestich základných škôl a ďalších dvoch z celkového počtu 11 mestských materských škôl.

"Vybavenie potrebné pre vyučovanie máme v súčasnosti na vysokej úrovni, v zlom stave sú ale samotné objekty škôl," povedala TASR referentka pre metodiku a riadenie škôl na Mestskom úrade vo Zvolene Kamila Strapková.

Rekonštrukciu potrebujú nutne najmä III. základná škola na Jilemnického ulici a V. základná škola na Hrnčiarskej ulici, a tiež materské školy na Ulici. J. Alexyho a na Hrnčiarskej ulici, ktoré boli postavené ešte v 60., resp. 70. rokoch uplynulého storočia. Jedná sa najmä o zateplenie budov, a teda o zníženie ich energetickej náročnosti.

Keďže ale ide o vysoké náklady, samospráva ich dokáže zaplatiť len prostredníctvom eurofondov. "Tento rok však žiadne aktuálne výzvy pre školy vyhlásené neboli," pripomenula metodička. Už v uplynulom plánovacom období boli ale takto obnovené základné školy na sídliskách Zlatý Potok a Sekier a tiež niektoré materské školy.

Čo sa týka interiérového vybavenia a pomôcok pre výučbu, v tomto ohľade majú zvolenské školy väčšie možnosti. Tento rok sa napríklad všetky materské školy prihlásili do projektu s názvom Aktivizujúce metódy vo výchove a vzdelávaní, ktorý zastrešuje Metodicko-pedagogické centrum.

Napriek absencii programových výziev na obnovu školských zariadení, sa zriaďovateľ snaží prispievať aspoň na základnú údržbu a opravu škôl. Pred začiatkom nového školského roku preto vyčlenil na tento účel 90.000 eur na materské školy a 85.000 eur na základné školy. "Navyše, III. základná školy dostala dotáciu 100.000 eur na výmenu okien," povedala TASR Jozefína Guttenová z ekonomického odboru mestského úradu.

Počty žiakov sa v uplynulých rokoch v mestských školách výraznejšie nemenili. Do materských škôl je prijatých 1178 detí a napríklad do základných škôl bolo na jar zapísaných 413 prvákov, navyše ďalších 56 detí malo odloženú školskú dochádzku z predchádzajúceho roka.