Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Na leteckých dňoch sa predvedie pilot MiG-29 Fulcrum

Nadzvukové lietadlo MIG - 29AS, ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Spoločný prelet by mal byť súčasťou otváracieho ceremoniálu, keď návštevníci budú mať možnosť vidieť unikátne spojenie, majstrovstvo a spoluprácu slovenských pilotov.

Sliač 7. augusta (TASR) - Medzinárodné letecké dni (MLD) SIAF 2014, ktoré sa uskutočnia na Leteckej základni Sliač v dňoch 30. a 31. augusta, predstavia okrem množstva zahraničnej leteckej techniky aj majstrovstvo slovenských letcov. Hlavným domácim bodom programu bude sólo vystúpenie lietadla a prezentácia leteckého umenia pilota MiG-29 Fulcrum.

"Na sliačskom letisku sa naše vzdušné sily počas posledného augustového víkendu popýšia dynamickými aj statickými ukážkami. Návštevníci sa môžu tešiť na rôznorodú leteckú a pozemnú techniku," povedala pre TASR hovorkyňa leteckých dní Monika Pastuchová.

Tento rok sa v pozícii solo display pilota predstaví major Martin "MAT" Kuterka, pre ktorého je to prvá sezóna, keď prezentuje lietadlo MiG-29 na verejnosti. Možnosť pilotovať nadzvukovú stíhačku počas leteckých dní pred tisíckami divákov znamená dostať sa na symbolický letecký Olymp. Pre display pilota je to obrovská príležitosť i absolútna zodpovednosť. Jeho kľúčovým zadaním je nájsť rovnováhu medzi možnosťami predvedenia lietadla a rešpektovaním vysokej miery bezpečnosti letov.

"Naši vojenskí piloti sú úspešní nielen doma, ale aj v zahraničí. V dňoch 20. – 21. júna sa na Leteckej základni Gilze-Rijen uskutočnili Open Days 2014 Holandských kráľovských vzdušných síl (RNLAF). Slovenský pilot Martin Kuterka z Leteckej základne Sliač sa prvýkrát predstavil v zahraničí ako solo display pilot. Na stíhačke MiG-29 predviedol profesionálnu ukážku bojových možností lietadla, za čo si vyslúžil rešpekt svojich kolegov a úspech u divákov," hovorí veliteľ vzdušných síl, brigádny generál Miroslav Korba.

Unikátna prezentácia slovenského letectva bude na začiatku Medzinárodných leteckých dní, v prvý deň 30. augusta. Spoločný prelet by mal byť súčasťou otváracieho ceremoniálu, keď návštevníci budú mať možnosť vidieť unikátne spojenie, majstrovstvo a spoluprácu slovenských pilotov.

"V prípade, že všetko vyjde, tak ako má, na čele poletí vládny špeciál TU-154M a na číslach v skupine stupňovite vľavo a vpravo bude mať MiGy-29. Za nimi poletí roj lietadiel L-39. Po prelete v rámci otváracieho ceremoniálu sa oddelí TU-154M od skupiny, MiGy a roj L-39 sa presunú do vyčkávacieho priestoru a počkajú, kým nebude vykonaný výsadok padákových špecialistov vzdušných síl a príslušníkov 5. Pluku špeciálneho určenia. Po ich dopade na zem urobia lietadlá záverečný prelet v spoločnej skupine s efektným rozchodom na pristátie," hovorí Milan Konvičný, výkonný riaditeľ a projektový manažér MLD SIAF.

Okrem umenia vysokej pilotáže sú pre návštevníkov leteckých dní zaujímavé aj ukážky záchranárov. Členovia týchto zložiek svojou odvahou, odhodlaním a profesionalitou vzbudzujú rešpekt u malých aj veľkých. Súčasťou dynamických ukážok na SIAF 2014 bude ukážka záchranárskych a evakuačných prác a chýbať nebude ani hasenie požiaru s použitím tzv. bambi vaku.

Naši záchranári používajú pri hasení požiarov vojenský vrtuľník Mi-17. Na statickej ukážke budú môcť návštevníci vidieť aj lietadlo, ktorého domovskou základňou je Dopravné krídlo generála M. R. Štefánika, Kuchyňa, L-410.

Hlavným organizátorom leteckých dní je Slovenská letecká agentúra. V roku 2005 a 2006 usporiadala letecké dni so zahraničnou účasťou Slovak Air Fest na Leteckej základni Sliač. V roku 2007 založila pilotný projekt Národných leteckých dní na letisku v Piešťanoch. Nasledujúci rok pokračovala v založenej tradícii leteckých dní a zorganizovala Slovak Air Fest, Letecké dni Očová 2008. V roku 2011 sa organizácia podujatia opäť vrátila na letisko Sliač. Rekordným ročníkom sa stal rok 2012, keď Leteckú základňu Sliač navštívilo vyše 115.000 nadšencov pre lietanie.