Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Slovenské Kľačany realizujú poslednú etapu výstavby kanalizácie

Poslednú etapu výstavby kanalizácie realizujú v obci Slovenské Kľačany v okrese Veľký Krtíš. Na pokládku potrubia v dĺžke asi 700 metrov získala samospráva finančný príspevok z Enviromentálneho fondu. Na snímke starostka Anna Mužíková pred obecným úradom. 14. júl 2016 Foto: TASR - Jozef Poliak

Projekt so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok podali už začiatkom roku na eurofondy, prostredníctvom Poľnohospodárskej platobnej agentúry. Dodnes ale nevedia, či boli úspešní.

Slovenské Kľačany 14. júla (TASR) - Poslednú etapu výstavby kanalizácie realizujú v obci Slovenské Kľačany v okrese Veľký Krtíš. Na kladenie potrubia v dĺžke asi 700 metrov získala samospráva finančný príspevok z Environmentálneho fondu.

"Stavba nadväzuje na prvé tri etapy, ktoré sa v obci zrealizovali v rokoch 2009, 2011 a 2013," povedala TASR starostka Anna Mužíková. Vtedy sa "potiahlo" potrubie po jednej časti dediny, vybudovala sa tiež prečerpávacia stanica. Dnes kladú kanalizáciu v druhej časti obce.

Vedenie chce tento rok začať aj s rekonštrukciou objektu obecného úradu a kultúrneho domu. Budovu postavili ešte v roku 1975 v rámci tzv. akcie Z, no dnes už nutne potrebuje opravu. "Do objektu zateká a potrebujeme v ňom aj vymeniť dvere a okná a vymaľovať fasádu," pripomenula starostka.

Projekt so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok podali už začiatkom roku na eurofondy, prostredníctvom Poľnohospodárskej platobnej agentúry. Dodnes ale nevedia, či boli úspešní.

S. Kľačany založili v druhej polovici 16. storočia sokolovci, ktorí chytali dravé vtáky na predaj alebo na dary. Keďže sa tieto vtáky volali kľačany, pôvod názvu dediny možno odvodiť z tohto pomenovania. Ako sa píše na stránke obce, názov však môže pochádzať aj zo staroslovanského slova kľača, čo znamená kobyla. Obec má dnes 156 obyvateľov.