Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Počet sociálno-patologických javov v rodinách v rámci BBSK vzrástol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nepriaznivá sociálna situácia občanov okresu Rimavská Sobota, ale aj ostatných okresov BBSK, je zjavne viditeľná v obciach, kde je takmer 100-percentná miera nezamestnanosti.

Rimavská Sobota 4. októbra (TASR) – Za posledné obdobie je badať nárast výskytu sociálno-patologických javov v rodinách, žijúcich na území Banskobystrického kraja (BBSK), s čím sa odborníci denne stretávajú v rámci terénnej sociálnej práce. Pre TASR to uviedla Andrea Gállová, prezidentka Asociácie pre sociálny rozvoj a podporu občanov (ASRPO) so sídlom v Rimavskej Sobote, ktorá poskytuje bezplatné poradenstvo pre ľudí v ťažkej sociálno-ekonomickej situácii.

„Nepriaznivá sociálna situácia občanov okresu Rimavská Sobota, ale aj ostatných okresov BBSK, je zjavne viditeľná v obciach, kde je takmer 100-percentná miera nezamestnanosti, alebo kde je vyšší počet zdravotne ťažko postihnutých občanov, prípadne ľudí v dôchodkovom veku, či v nepriaznivom zdravotnom stave,“ priblížila Gállová. V roku 2018 by preto podľa nej chceli v ASRPO výkon sociálnej práce zintenzívniť a byť ešte viac nápomocní občanom v zložitej životnej situácii.

Sociálnej a zdravotnej oblasti bola venovaná i nedávna vedecká konferencia pod názvom Úlohy zdravotníctva a sociálnej práce v dnešnej spoločnosti. Viedol ju rektor a zriaďovateľ Vysokej školy svätej Alžbety (VŠ SA), vedec, lekár, farmakológ a profesor medicíny Vladimír Krčméry. „Vďaka nemu sa budeme môcť tešiť ešte kvalitnejším výsledkom našej zodpovednej činnosti, čo je naším poslaním. ASRPO funguje od roku 2014 a ľuďom v nepriaznivej životnej situácii sa snaží pomôcť práve pod jeho odborným vedením a vďaka jeho podpore,“ zdôraznila Gállová.

Ako pokračovala, vedecká konferencia bola zorganizovaná pod záštitou a s podporou Krčméryho štvrtýkrát. „Výstupom z nej bude aj vedecká publikácia a pracovné stretnutie odborníkov pod vedením profesora Krčméryho na VŠ SA v Bratislave,“ dodala prezidentka ASRPO.