Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Za takúto romantiku by sa nehanbil ani domov Rómea a Júlie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V stredu (14.2.) na Valentína, v Deň zaľúbených, Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici ponúka jedinečný program.

Banská Bystrica 12. februára (TASR) – Romantiku, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani v domove Rómea a Júlie, v talianskej Verone, ponúka v stredu (14.2.) na Valentína, Deň zaľúbených, Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici.

"Páry si môžu darovať netradičnú spomienku na návštevu múzea v podobe zamilovanej fotografie v historických kostýmoch vo vzácnej Zelenej sieni Thurzovho domu. Romantiku vo dvojici prežijú v čase od 09.00 do 17.00 h," informovala v pondelok TASR Gabriela Benčová zo SSM.

Zelená sieň Thurzovho domu je unikátna miestnosť s valenou klenbou z druhej polovice 15. storočia. Datovanie sa opiera o dva erby patriace kráľovi Matejovi Korvínovi a jeho manželke Beatrix Aragónskej, umiestnené na vrcholovej osi klenby. Steny zdobia popri rastlinných motívoch i figurálne výjavy Tanec s medveďom, Sv. Juraj v boji s drakom, Danielov sen a objavenie drahého kovu, Kristus a Samaritánka, Posledný súd, Sv. Barbora, Mojžiš, Zuzana a starci, ale i ďalšie.

Zelenú sieň uviedlo SSM do života po rozsiahlych reštaurátorských prácach v roku 2007. Získala cenu ministerstva kultúry Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2006.