Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Štiavnických Baniach chcú sokoliarstvo ponúknuť už aj prvákom

Sokoliarstvo je na škole povinným predmetom v 7., 8. a 9. ročníku.

Štiavnické Bane 15. augusta (TASR) - Základná škola s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach prichádza od nového školského roka s ďalšou novinkou. Predmet sokoliarstvo, pre ktorý je jedinou svojho druhu na Slovensku, ponúkne už aj budúcim prváčikom.

Sokoliarstvo je na škole povinným predmetom v 7., 8. a 9. ročníku. Teraz sa však škola rozhodla, že náuku o dravcoch ponúkne aj najmenším. Jednu hodinu sokoliarstva týždenne si budú môcť budúci prváčikovia zvoliť ako povinne voliteľný predmet, ktorý bude aj klasifikovaný.

Podľa riaditeľa školy Pavla Michala sa deti budú v rámci predmetu učiť základné veci. "Rozoznávať dravce a sovy na území Slovenska a tiež základné veci ohľadne výstroja a života dravcov," podotkol. Škola by mala mať v nasledujúcom školskom roku 12 prvákov, riaditeľ predpokladá, že predmet si vyberie väčšina z nich. Ak sa im tento predmet v prvom ročníku osvedčí, posunú ho aj do nasledujúcich ročníkov.

Atrakciou, ale zároveň aj novou učebnou pomôckou, by mala byť od nového školského roka v tejto škole aj exteriérová vertikálna záhrada. Na jej realizáciu sa vedeniu podarilo získať 40.000 z nórskeho finančného mechanizmu. S jej realizáciou by mali začať už budúci týždeň a do začiatku školského roka by mala byť hotová.

Pôjde o záhradu osadenú priamo na stene školy. Rastliny budú osadené na konštrukcii pripevnenej na stene. Svoje miesto by tu mala mať bylinková záhrada, ale aj jazierka. Tie budú zachytávať vodu zo strechy, ktorú následne použijú na zavlažovanie rastlín.