Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Štiavnický živý šach vyvrcholí partiou veľmajstrov so zakrytými očami

Živé šachy v Banskej Štiavnici Foto: TASR/Jozef Ďurník

Živý šach v Banskej Štiavnici začal písať svoju históriu v roku 2005.

Banská Štiavnica 9. júla (TASR) – Jarmokom a poludňajším historickým sprievodom otvorili dnes v Banskej Štiavnici tradičné podujatie Štiavnický živý šach, ktoré spája historickú šou a šachovú hru. Banskoštiavničanov i návštevníkov tohto starobylého banského mesta čaká na Námestí sv. Trojice až do neskorého večera bohatý kultúrny program. O 21.00 h vyvrcholí živou "partičkou", v ktorej si to so zaviazanými očami rozdajú slovenský šachový veľmajster Sergej Movsesjan a Jan–Krzysztof Duda, označovaný za poľský supertalent.

Ako dnes pre TASR uviedol Rastislav Marko, vedúci oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie banskoštiavnického magistrátu, program ponúka vystúpenia šermiarov zo skupín historického šermu Zubři, Bojník, Morová rana a zaznie aj historická hudba v podaní Hollóének Hungarica Music Band. Návštevníci môžu tiež obdivovať dobové kostýmy, čakajú na nich historické streľby i umenie sokoliarov sv. Bavona a predstavenie O mešťanoch a krásnej Barbore. Podujatie za tmy ukončí ohňová šou Anta Agni.

Živý šach v Banskej Štiavnici začal písať svoju históriu v roku 2005. Vtedy sa po prvýkrát postavilo na obriu šachovnicu 32 dobrovoľníkov a profesionálnych šermiarov, aby pred preplneným námestím zviedli súboj, počas ktorého sa stali doslova figúrkami v rukách profesionálnych šachistov. Touto hrou si kedysi krátili voľné chvíle panovníci. Aj keď moderná podoba živého šachu nie je o súbojoch na život a na smrť ako v minulosti, ponúka však neopakovateľný pocit a zážitok pre každého diváka.

Špecifickým prvkom banskoštiavnického podujatia je fakt, že ho hrajú dvaja poprední veľmajstri naslepo.