Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskobystrickom kraji stúpa počet chorých

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Najviac chorých je v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec, Revúca, Žarnovica a Žiar nad Hronom.

Banská Bystrica 29. decembra (TASR) – Koniec roka v Banskobystrickom kraji sa nesie v znamení nižšieho počtu chorých. Stúpajúci výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) v 51. kalendárnom týždni, už minulý týždeň nepokračoval. TASR informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

"V medzitýždňovom porovnaní je o sedem percent menej chorých na ARO a o 23 percent na CHPO. Trend týchto ochorení takmer navlas kopíruje rovnaké obdobie niekoľkých rokov dozadu, kedy epidemiológovia evidovali v tomto období roka zakaždým podstatne menej chorých," konštatovala Tolnayová.

Podľa nej to sčasti možno dať do súvisu s vývojom počasia, ale aj so skutočnosťou, že cez vianočné a novoročné sviatky sú deti od predškolského veku až po adolescentov na prázdninách a mnohí dospelí z kategórie ekonomicky činného obyvateľstva sú na dovolenkách.

Ako Tolnayová dodala, skutočný výskyt ochorení na ARO a CHPO v tomto týždni môže skresľovať aj pomerne nízky počet hlásiacich lekárov. Navyše, ľudia si v čase sviatkov namiesto práceneschopnosti berú radšej dovolenky.

Banskobystrický RÚVZ eviduje v absolútnych číslach 3944 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť vyše 1480 osôb na 100.000 obyvateľov. Najviac chorých je v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec, Revúca, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Najmenej chorých má Krupina.

CHPO a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 285 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 107 osôb na 100.000 obyvateľov. Najvyšší počet pacientov majú okresy Lučenec, Žarnovica, Poltár, Žiar nad Hronom, Rimavská Sobota a Revúca.