Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Thurzov dom ukazuje Štúra aj ako múzu výtvarníkov či sochárov

Pomník Ľudovíta Štúra, ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Výstava Dielo, pocta a portrét - Ľudovít Štúr v slovenskom výtvarnom umení, ktorá potrvá do 13. septembra, ponúka návštevníkom múzea možnosť spoznať tohto velikána v rôznych zobrazeniach.

Banská Bystrica 29. júla (TASR) – Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici otvorilo v Thurzovom dome najnovšiu spoločenskovednú výstavu venovanú odkazu Ľudovíta Štúra. Spolu s ďalšími kultúrnymi inštitúciami, predovšetkým s Maticou slovenskou, si takto pripomína tohtoročné 200. výročie narodenia jednej z najvýznamnejších postáv slovenských dejín.

Výstava Dielo, pocta a portrét - Ľudovít Štúr v slovenskom výtvarnom umení, ktorá potrvá do 13. septembra, ponúka návštevníkom múzea možnosť spoznať tohto velikána v rôznych zobrazeniach a tiež ako múzu výtvarníkov, sochárov alebo architektov. Širokej verejnosti predstavuje rozsiahlu zbierku originálnych vydaní Štúrovho literárneho a publicistického diela, ale i významné portrétne diela a štúdie pomníkov a pamätníkov venovaných jednej z najvýznamnejších osobností slovenských národných dejín a vzdelanosti.

Význam výstavy pripomenul predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, keď povedal, že slovenská verejnosť nevie o mnohých našich osobnostiach a udalostiach skoro nič. Ako tiež poznamenal, TASR robí dobre, že pravidelne pripravuje a uverejňuje informácie o Štúrovi.

"Štúr slovenskú verejnosť nerozdeľuje. Nepoznám politika, novinára ani historika, ktorý by mal negatívny názor na neho. Boli časy, keď sa mu vyčítalo, že bojoval na strane Rakúska proti uhorskej revolúcii, ale ukazuje sa, že nemal iné východisko. Keby Kossuth chcel s ním spolupracovať a dať Slovákom práva, Štúr by s ním išiel. Mali rovnaké názory na mnohé veci, dokonca Štúr oveľa demokratickejšie. V roku 1848 urobil to, čo urobil a Slovákom dal dejiny," konštatoval po vernisáži Tkáč.