Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

V Tureckej sa opäť pretekalo na krňačkách, vyhrala domáca dvojica

Na snímke súťažiaci počas podujatia Krňačky Turecká 2019, ktoré bolo 44. ročníkom o Cenu Krížnej a 11. ročníkom Majstrovstiev Slovenska v pretekoch na tradičných nákladných saniach - krňačkách. V Tureckej 9. februára 2019. Foto: FOTO TASR - Dušan Hein

Krňačkové preteky v Tureckej sú jediné na Slovensku, ktoré vlastnia regionálnu ochrannú značku na názov "krňačky".

Turecká 9. februára (TASR) - Aj napriek sychravému počasiu v sobotu hostila obec Turecká (okres Banská Bystrica) množstvo návštevníkov, ktorých prilákali krňačkové preteky s najdlhšou tradíciou na Slovensku. Konal sa tu 44. ročník krňačkových pretekov o cenu Krížnej a zároveň 10. ročník majstrovstiev Slovenska v tejto ojedinelej športovej disciplíne.

"Počasie nebolo úplne ideálne, bolo zamračené a zahmlené, no aj napriek tomu prišlo do Tureckej množstvo ľudí, ktorí svojou návštevou ocenili našu tradíciu," poznamenal starosta obce a jeden z organizátorov Ivan Janovec.

Na trati Javorie - Salašky, ktorá merala približne jeden kilometer a prevýšenie mala 290 metrov, súťažilo 26 dvojíc. "Vážime si tých, ktorí prídu do Tureckej pretekať, lebo trať je tu v nadmorskej výške viac ako 1000 metrov na morom. Súťažiaci musia šliapať peši do kopca, aby sa mohli spustiť dole. Je to náročný terén," dodal Janovec. Víťazstvo si v dnešných pretekoch odniesla domáca dvojica Matej Cisárik a Branislav Rýs, ktorí obhájili prvenstvo z minulého roka.

Krňačkové preteky v Tureckej vznikli v roku 1957 z podnetu miestnych občanov ako súčasť fašiangových zvykov. Stali sa vyhľadávanou zábavou ľudí prichádzajúcich sem zo širokého okolia aj zahraničia. Krňačkové preteky v Tureckej sú jediné na Slovensku, ktoré vlastnia regionálnu ochrannú značku na názov "krňačky".