Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Turistický chodník z Kalondy po hrad Šomoška bude hotový do konca roka

hrad Šomoška Foto: TASR/Denisa Horváthová

Náučný chodník bude dlhý 28 kilometrov a povedie z obce Kalonda po hrad Šomoška v okrese Lučenec.

Lučenec 10. augusta (TASR) - Náučný chodník dlhý 28 kilometrov, vedúci z obce Kalonda po hrad Šomoška v okrese Lučenec, bude hotový do konca roku 2015. Ako pre TASR povedal výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie Pavol Rapco, bude na ňom 50 informačných tabúľ a prístupný bude peších aj cykloturistov.

Náučný chodník má návštevníkov previesť zaujímavými lokalitami Novohradu, predovšetkým však vedie cez územia Geoparku Novohrad-Nógrád. "Získali sme na to peniaze z eurofondov na cezhraničnú spoluprácu. Trasa chodníka vedie po štátnej hranici a naším hlavným zámerom je podpora zamestnanosti. Už teraz máme informácie o štyroch až piatich podnikateľoch, ktorí začínajú stavať penzióny. Toto je totiž územie, kde sa zatiaľ cestovný ruch veľmi nerozvíjal. My sprístupníme zaujímavosti regiónu a podnikatelia môžu začať poskytovať patričné služby. Tento chodník je však len čiastkovým produktom. Tu by sa vedeli turisti zdržať možno dva až tri dni. Naším zámerom je však pospájať celý región a súčasťou magistrály by sa mala stať aj oblasť Veľkého Krtíša. Takto by turisti dostali program aj na týždeň," vysvetlil Rapco.

Turisti budú mať na 28-kilometrovom náučnom chodníku k dispozícii 50 informačných tabúľ a budú pri nich aj odpočívadlá. Jednotlivé zastávky ich budú upozorňovať nielen na samotné pozoruhodnosti geoparku, ale aj na regionálne zaujímavosti na oboch stranách hraníc. "Súčasťou bude aj 25 metrov vysoká vyhliadková veža. Koncepcia je taká, aby mohli turisti z chodníka odbočiť, navštíviť okolité dediny a využiť tamojšie služby. Začiatok chodníka je na hraničnom priechode v obci Kalonda a vedie až po železničnú stanicu v Šiatorskej Bukovinke. Odtiaľ pokračuje chodník na hrad Šomoška. Tento chodník je určený peších aj cykloturistov. Vedie však malebnou prírodou, kde nie sú asfaltové cesty, preto je potrebné terénu prispôsobiť aj bicykel," dodal výkonný riaditeľ OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie.