Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Unikátne drevené marionety sa podarilo Podhoriu zrenovovať

Na snímke marionety z bábkovej inscenácie Jánošík, ktorú v 80-tych rokoch uvádzal bábkový súbor pod vedením Jozefa Beňa. V Podhorí 13. novembra 2015. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Drevené marionety z divadelnej hry Jánošík a jutové bábky z hier Nič a Margita a Besná obec vystavuje v priestoroch miestneho amfiteátra.

Podhorie 14. novembra (TASR) - Drevené marionety, ktoré aj dnes pripomínajú, že v obci Podhorie pri Banskej Štiavnici kedysi pôsobilo bábkové divadlo, sa podarilo obci zrenovovať. Aj keď už dnes na javisku tieto nemé tváre neožívajú, obec ich s hrdosťou vystavuje pre verejnosť.

Drevené marionety, ale aj ďalšie jutové, polystyrénové či kašírované bábky používali miestni divadelní ochotníci ešte v 80. rokoch minulého storočia. Ako priblížila starostka Dana Lóžiová, divadelné hry sa v Podhorí hrávali v obci už za čias, kedy tam pôsobil Jozef Horák. V myšlienke ďalej v 80. rokoch minulého storočia pokračoval bývalý starosta Jozef Beňo, ktorý stojí aj za vznikom ľudového bábkového divadla Podhorčan. Za tejto éry hrávali divadelníci nielen doma, ale aj v okolí, zúčastňovali sa aj na viacerých súťažiach.

Neskôr sa Beňovi podarilo do divadla pritiahnuť režiséra nitrianskeho bábkového divadla Jána Hižnaya a výtvarníčku Janu Pogorielovú Dušovú. Práve tá je autorkou drevených marionet z divadelnej hry Jánošík. "Na tých postavách sú fascinujúce oči. Charakter postavy je vyjadrený v očiach. Keď sa človek pozrie na ich tvár, tak hneď zistí, či išlo o dobrú, alebo zlú postavu," hovorí starostka s tým, že sú na svoje bohatstvo pyšní.



Viac ako dvadsať unikátnych drevených bábok a niekoľko jutových bábok pred časom výtvarníčka aj zrenovovala. "Pred dvoma rokmi sa nám podarilo získať nejaké finančné prostriedky na reparáciu týchto drevených marionet," podotkla starostka. Niekde bolo potrebné podľa jej slov opraviť šaty, niekde zase vodiace šnúry, marionety tiež dostali nový náter, zvýraznené boli farby.

Drevené marionety z divadelnej hry Jánošík a jutové bábky z hier Nič a Margita a Besná obec vystavuje v priestoroch miestneho amfiteátra. Na obnovu však čakajú aj ďalšie, ktoré sú zatiaľ umiestnené v miestnom ľudovom múzeu. "Nemáme zreparované tie úplne pôvodné bábky, ktoré sú polystyrénové a kašírované," dodal Lóžiová s tým, že aj v tomto prípade chcú na ich obnove spolupracovať s pôvodnou autorkou.