Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V B. Štiavnici otvorili náučný chodník o tajomstvách Glanzenbergu

Na snímke primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková a riaditeľ Slovenského banského múzea (SBM) Jozef Labuda počas otvorenia Náučného chodníka Glanzenberg/Staré mesto v Banskej Štiavnici, 22. apríla 2015. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Chodník spája centrum mesta s lokalitou Červená studňa.


Banská Štiavnica 22. apríla (TASR) - Panoramatické výhľady na blízke a široké okolie, ale aj odkryté objekty archeologickej lokality Glanzenberg ponúka turistom Náučný chodník Glanzenberg/Staré mesto, ktorý dnes slávnostne otvorili v Banskej Štiavnici.

Chodník spájajúci centrum mesta s lokalitou Červená studňa a vedúci cez spomínanú archeologickú lokalitu, kde bol kedysi dávno hrad s baníckym osídlením a technickými objektmi, nie je pre miestnych žiadnou novinkou. Prvýkrát bol otvorený už pred 25 rokmi, odvtedy však zažil obdobie záujmu, devastácie, lesnej prírodnej kalamity, necitlivej ťažby dreva aj sporadickej údržby. "Bol už v zlom stave, a tak po roku 2000, keď sa realizoval projekt Geopark, sme pripravili scenár nového chodníka," uviedol riaditeľ Slovenského banského múzea (SBM) Jozef Labuda.

Práve SBM realizuje v tejto lokalite už od roku 1981 archeologický výskum. Výsledky ich práce poodhaľujú práve na trase náučného chodníka. Odkryté objekty sú zakonzervované a spolu s výkladovými tabuľami poskytujú návštevníkom informácie o lokalite, ktorou prechádzali bohaté rudné žily Špitaler, Bieber a Terézia. Už počas tejto letnej sezóny by mali tlačové informácie o chodníku nájsť turisti aj v banskoštiavnickom turistickom centre.

"Už v roku 1986 sme prezentovali na vrcholovej polohe lokality vojenské obranné veže. Nad povrchovými dobývkami sme prezentovali časť technických objektov, a to hutnícku pec na tavenie štiavnických rúd. Na inovovanom chodníku je hlavnou konzervovanou pamiatkou hradná kaplnka," podotkol na margo objektov Labuda s tým, že jej základy sa podarilo odkryť v roku 2009.

"Odkrývali sme ju až tri roky a dnes je kaplnka prekrytá pre ochranu a už je aj konzervovaná," dodal Labuda. V lokalite sa našli aj ďalšie bohaté nálezy z 12. až 17. storočia ako predmety každodenného života baníkov - keramika, mince či detské hračky. Nálezy podľa jeho slov dokazujú, že išlo o kráľovský hrad, pričom zohrával hlavnú rolu v ochrane mesta. V istom období tam dokonca sídlil kráľovský správca daní.

Na projekte znovu obnovenia náučného chodníka sa podieľali viacerí, okrem SBM aj o. z. Kruh, Banskoštiavnicko-hodrušský banícky spolok, mesto Banská Štiavnica či Mestské lesy, s. r. o. Projekt podporili aj ministerstvo kultúry a ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. "Tento rok budeme mať opäť zamestnaných na pol roka osem ľudí z radov uchádzačov o zamestnanie. Budú robiť hlavne murárske práce, konzervovanie murív a pokračovať v terénnych úpravách. Odstraňovať budú náletové dreviny, ktoré sú v okolí nejakých objektov, resp. znemožňujú výhľady," vysvetlil Juraj Paučula z o. z. Kruh.

Pomocnú ruku pri projekte podalo aj mesto Banská Štiavnica. "Mesto túto aktivitu podporovalo po celý čas. Sme vlastníkmi pozemku, samozrejme, že sme do toho museli prispieť aj finančne," podotkla v tejto súvislosti primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková. Znovuotvorenie chodníka vníma ako dobrú príležitosť na ďalší rozvoj turizmu v meste. Zároveň priznala, že otvorenie chodníka ju teší aj osobne, keďže sama vyznáva pešiu turistiku a prírodu vôbec.