Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici je najväčšia zbierka smútočných oznámení šľachticov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Stredoslovenskému múzeu sa podarilo zachrániť ďalších 50 vzácnych artefaktov.

Banská Bystrica 29. októbra (TASR) – Jedinečnú nezverejnenú kolekciu zachránených hodvábnych mortuárií - smútočných oznámení o úmrtí osôb šľachtického stavu s rodovým erbom sprístupní dnes o 16.00 h v Thurzovom dome Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici. Ako uviedol autor výstavy, historik Filip Glocko, zbierku možno svojím rozsahom považovať za najväčšiu nielen na Slovensku, ale aj v krajinách bývalej habsburskej monarchie.

Návštevníci Thurzovho domu môžu výstavu Obnovený pôvab mortuárií II. s podtitulom Oslava života na jeho konci obdivovať do 6. decembra. Uvidia nielen najstaršie mortuárium z roku 1708, venované barónovi Jánovi Peterffimu, ale medzi vystavenými raritnými "kúskami" sú aj mortuáriá s obráteným erbom, čo symbolizuje vymretie šľachtického rodu.

"I keď pre ne používame skrátený názov mortuáriá, nejde úplne o presné označenie, nakoľko sa týmto výrazom označujú skôr ozdobné, honosné, posmrtné erby s výpočtom hodností a zásluh. Napriek tomu sú tieto smútočné oznámenia pre historikov významným zdrojom rodovej heraldiky," vyzdvihol význam zbierky historik Glocko.

Podľa neho možno mortuáriá datovať od prvých desaťročí 18. až po druhú polovicu 19. storočia. V zbierkach slovenských archívov a múzeí sa ich zachovalo niekoľko stoviek, a to najmä vďaka preberaniam pozostalostí po majiteľoch kaštieľov a kúrií. V rozsiahlom historickom zbierkovom fonde Stredoslovenského múzea patrí významné miesto práve uvedenej kolekcii 200 smútočných oznámení.

"Vďaka tomuto trojcifernému číslu, môžeme zbierku nášho múzea považovať svojím rozsahom za najväčšiu nielen na Slovensku, ale aj v krajinách bývalej habsburskej monarchie," konštatoval Glocko.

Stredoslovenskému múzeu sa v rámci grantového programu Nadácie VÚB v II. etape reštaurovania podarilo zachrániť ďalších 50 týchto vzácnych artefaktov. Na ich záchrane sa podieľal reštaurátor Štefan Kocka.