Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici vznikne Centrum včasnej intervencie

Ilustračné foto. Foto: TASR

Centrum bezplatne ponúkne služby sociálneho pracovníka, fyzioterapeuta, špeciálneho a liečebného pedagóga, psychológa či logopéda.


Banská Bystrica 8. októbra (TASR) – V podarí štvrté Centrum včasnej intervencie (CVI) na Slovensku pribudne v Banskej Bystrici. Zriadenie a prevádzku tohto špecializovaného centra pre deti s poruchami vývinu podporí aj nadchádzajúci 16. ročník Plesu v opere. Primárnym cieľom CVI je poskytovať odborné služby a pomoc rodinám s deťmi, ktorých vývin je z rôznych dôvodov ohrozený či oneskorený.

„Mnohé rodiny si špecializovanú starostlivosť nemôžu dovoliť, nemajú k nej prístup a sami nevedia, ako s dieťaťom čo najlepšie pracovať. Rozhodli sme sa upozorniť na tento problém a prispieť k jeho riešeniu. Finančný výťažok od hostí nášho plesu poputuje Nadácii SOCIA na vytvorenie a prevádzku CVI, ktorých je na Slovensku alarmujúco málo,“ uviedla Andrea Cocherová, riaditeľka Plesu v opere.

SOCIA – Nadácia na podporu sociálnych zmien v nasledujúcich dňoch zverejní verejnú výzvu na predkladanie projektov, aby našla prevádzkovateľa CVI pre región Banskej Bystrice. „Práve v tejto veľkej spádovej oblasti akútne chýba odborná pomoc rodinám s deťmi so zdravotným znevýhodnením. Spoločným cieľom je správne nastavenie systému tak, aby tieto deti mali odbornú starostlivosť na dosah vo všetkých kútoch Slovenska,“ Priblížila Helena Woleková, správkyňa Nadácie SOCIA.

V Českej republike je v súčasnosti 47 takýchto zariadení, prvé z nich oslavuje tento rok 25. výročie od svojho vzniku. Na Slovensku fungujú len tri – v Bratislave, Žiline a Prešove, pričom všetky vznikli v tomto roku. Bezplatne ponúkajú služby sociálneho pracovníka, fyzioterapeuta, špeciálneho a liečebného pedagóga, psychológa či logopéda.