Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V banskobystrickej firme sa vyskytlo hnačkové ochorenie u 22 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V okrese Brezno epidemiológovia zaznamenali aj prípad žltačky u dospelého muža z obce Pohorelá a rovnako zabezpečili protiepidemické opatrenia v rodine.

Banská Bystrica 30. septembra (TASR) – Až u 22 zamestnancov firmy v Banskej Bystrici z 58 stravníkov sa od 22. do 23. septembra vyskytlo hnačkové ochorenie. Z tohto počtu bola aj jedna pracovníčka z výdajne stravy vo firme. Tú im dovážali z iného zariadenia. Ochorenie si vyžiadalo hospitalizáciu troch pacientov. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Mária Tolnayová s tým, že etiologický agens Salmonella enteritidis bol potvrdený v štyroch prípadoch.

"Protiepidemické opatrenia boli zabezpečené v plnom rozsahu ako vo výrobni, tak aj výdajni jedál. V epidemiologickom šetrení sa pokračuje," dodala.

V okrese Brezno epidemiológovia zaznamenali aj prípad žltačky u dospelého muža z obce Pohorelá a rovnako zabezpečili protiepidemické opatrenia v rodine. Žltačka sa vyskytla aj v okrese Revúca.

"Ide o sérologicky potvrdené ochorenie anikterickej formy (bez ožltnutia) u desaťročného chlapca z obce Hucín, z lokality s nízkym hygienickým štandardom, ktorý bol hospitalizovaný na infekčnom oddelení v Banskej Bystrici. V ohnisku nákazy bolo nariadené zabezpečenie lekárskeho dohľadu, vykonanie ohniskovej dezinfekcie a tiež vakcinácia všetkých priamych kontaktov, vrátane kolektívnych zariadení - základnej a materskej školy," uviedla Tolnayová.