Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V BDNR po dvoch rokoch hosťuje SND, uvedie hru Kabaret normalizácie

Na snímke herečka Monika Potokárová. Foto: TASR Marko Erd

Prvá slovenská divadelná scéna sa v BDNR naposledy predstavila pred dvoma rokmi s inscenáciou Tichý bič.

Banská Bystrica 6. októbra (TASR) - Kabaret normalizácie v podaní hercov Slovenského národného divadla (SND), Daniela Žulčáka, Moniky Potokárovej a Silvie Soldanovej, budú mať možnosť v utorok 8. októbra vidieť diváci v banskobystrickom Bábkovom divadle na Rázcestí (BDNR). Prvá slovenská divadelná scéna sa v BDNR naposledy predstavila pred dvoma rokmi s inscenáciou Tichý bič.

"Tentoraz sa predstavia dve herečky a herec, ktorí bratislavský angažmán striedajú s inými divadlami a s televíziou," uviedla pre TASR dramaturgička BDNR Monika Tatarková.

Žulčák je členom súboru Martinského komorného divadla, kde účinkuje v mnohých inscenáciách (Portrét Doriana G., Vojna nemá ženskú tvár či v obľúbenom divadelnom sitkome Národný cintorín). Známy je aj z televíznych seriálov.

Potokárovú diváci tiež poznajú z televíznych seriálov. Za inscenáciu Kabaret normalizácie získala DOSKU za spevácku a hereckú interpretáciu.

Soldanová je televízna, divadelná, muzikálová herečka. Po štúdiách pôsobila najmä na českých divadelných scénach. V Bratislave vystupovala na doskách Novej scény v známom muzikáli Cigáni idú do neba. Pravidelne spolupracuje s trnavským Divadlom Jána Palárika.

Pod inscenáciu sa režijne a autorsky podpísal mladý slovenský režisér Matúš Bachynec. Hra je inšpirovaná životom speváčky, herečky Marty Kubišovej a inými umelcami, ktorí mali odvahu vzoprieť sa nedemokratickému režimu. Predstavenie sa veľmi skoro po premiére dostalo na zoznam pozoruhodných divadelných diel. Zaujalo originálnym javiskovým riešením a výkonmi troch mladých protagonistov.