Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Hnúšti naďalej platí výstraha pred smogovou situáciou

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

SHMÚ varuje aj pred výskytom hmiel v okresoch Banská Bystrica a Brezno.

Bratislava 8. októbra (TASR) – Výstraha pred smogovou situáciou pre častice PM10 v Hnúšti v okrese Rimavská Sobota trvá naďalej. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) ju vyhlásil v nedeľu (7.10.) a trvá až do odvolania. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej stránke.

"Príčinou smogovej situácie sú vysoké emisie PM10 z horiacej skládky odpadu," informujú meteorológovia, podľa ktorých možno vysoké koncentrácie PM10 očakávať v miestach zasiahnutých dymom z horiacej skládky.

"K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo–cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy," uvádzajú meteorológovia s tým, že v tejto súvislosti radia obmedziť pobyt a fyzické aktivity vonku a rovnako i skrátiť vetranie obytných miestností.

SHMÚ varuje aj pred výskytom hmiel v okresoch Banská Bystrica a Brezno. Výstraha prvého stupňa platí do 9.00 h. V týchto lokalitách sa ojedinele očakáva výskyt hmiel s dohľadnosťou 50 – 200 metrov.