Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V obci Kľak vznikol nový náučný chodník

Na snímke informačná tabula pri pomníku obetiam SNP v obci Kľak 14. októbra 2015. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Na trase chodníka bude osadených 12 informačných tabúľ, ktoré podrobne oboznamujú s jednotlivými zastávkami.

Kľak 14. októbra (TASR) - V Kľaku v okrese Žarnovica vznikol nový náučný chodník, ktorý turistov oboznamuje s históriou obce a jej pozoruhodnosťami. Približne 6,3 kilometra dlhý náučný chodník s prevýšením 163 metrov približuje turistom históriu Kľaku a udalosti Krvavej nedele z roku 1945, históriu lesnej železničky, ktorá kedysi viedla Kľakovskou dolinou a jej trasu v obci, ale aj prírodnú pamiatku Ostrovica.

"V obci máme veľmi veľa domov, ktoré už využívajú len chatári na oddych a relax. Jedným z dôvodov, prečo sme sa rozhodli chodník realizovať, bolo aj to, aby sme im ponúkli možnosť na aktívne využitie voľného času," hovorí starosta dedinky ležiacej pod Vtáčnikom Ľuboš Haring.

Kľakovský náučný chodník začína v centre obce, vedie popri Pomníku obetiam SNP a masovom hrobe obetí Krvavej nedele z 21. januára 1945. Ďalej turistov oboznámi s históriou bývalej lesnej železničky a zavedie ich až k Ostrovici. Ako vysvetlil Haring, ide o skalný útvar sopečného pôvodu, ktorý bol vyhlásený za prírodnú pamiatku. "Je tam aj malé kamenné more, o čom veľa občanov ani nevie," dodal s tým, že táto pozoruhodnosť sa nachádza na kopci nad miestnym vlekom.

Na trase chodníka bude osadených 12 informačných tabúľ, ktoré podrobne oboznamujú s jednotlivými zastávkami. V obci sa budú počas nastávajúceho víkendu sláviť hody, na ktorých nebude chýbať ani hodová zábava. "Ak bude dobré počasie, tak chodník v nedeľu (18.10.) aj slávnostne otvoríme," dodal Haring.