Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

V Novej Bani chcú pokračovať v ťažbe andezitu

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Ťažba andezitu v katastri Novej Bane by mohla byť v krátkej budúcnosti opäť obnovená.

Nová Baňa 23. februára (TASR) - Ťažba andezitu v katastri Novej Bane by mohla byť v krátkej budúcnosti opäť obnovená. Spoločnosť Kamena - produkt, ktorá už má s ťažbou andezitu v tejto lokalite skúsenosti, chce otvoriť nový lom. Ten by sa mal nachádzať na mestských pozemkoch. Ich prenájom spoločnosti, za účelom zriadenia a prevádzkovania lomu na dobu 20 rokov, odsúhlasili na ostatnom rokovaní mestskí poslanci. Spoločnosť bude mestu za prenájom platiť 10.800 eur ročne.

Primátor Novej Bane Ján Havran hovorí, že ťažba by nemala obyvateľov mesta vážnejšie ovplyvňovať. "Pokiaľ budú dodržané pravidlá, ktoré budú nastavené, myslím, že by to nemalo spôsobiť tomuto mestu žiadne problémy ani škody, skôr by som povedal, že by to mohlo byť osožné. Verím tomu, že vzťah bude bezproblémový tak, ako to bolo doteraz," podotkol v tejto súvislosti Havran.

Mesto malo totiž so spoločnosťou uzatvorenú zmluvu o nájme iného pozemku v lokalite Číčerka, na ktorom bol zriadený lom na ťažbu andezitu aj v rokoch 2008 až 2015. Vzťahy boli podľa Havrana korektné. Nájomca si svoje povinnosti vyplývajúce zo zmluvy ako napríklad spôsob ťažby, údržba lesnej cesty, platenie nájomného či rekultivácia, plnil riadne a včas. V súčasnosti je v tomto lome ťažba ukončená a prebieha rekultivácia. Nový lom sa má nachádzať v jeho blízkosti.

Kedy sa s ťažbou v novom lome začne je, podľa Miroslava Chuťku zo spoločnosti Kamena - produkt, ťažké predpokladať. Všetko bude podľa jeho slov závisieť od povoľovacích konaní. Ako priblížil, ťažba v lome bude prebiehať ručne, pričom by nemala presiahnuť priemerne 2500 ton suroviny za rok. Ťažobné práce podľa jeho slov vo veľkej miere ovplyvňuje počasie, z roka sa ťaží približne sedem až osem mesiacov. Vyťažený andezit sa bude z lomu vyvážať, jeho spracovanie bude prebiehať na inom mieste. Andezit sa používa na obklady, dlažby či dekoratívne účely.