Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V obci Očová sa už na Vianoce svietilo novou LED technológiou

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Nové svetelné body sa vyznačujú vysokou účinnosťou, nízkymi alebo nulovými svetelnými emisiami, nízkym príkonom, vysokou svietivosťou a dlhou životnosťou.

Očová 26. decembra (TASR) - Takmer dvojnásobne vyšší počet svietidiel verejného osvetlenia má od decembra 2015 obec Očová v okrese Zvolen. Kým predtým osvetľovalo ulice dediny 197 žiaroviek, dnes ich je 358 a všetky sú na báze modernej LED technológie.

Ako pre TASR uviedol starosta Očovej Ján Senko, projekt s názvom Modernizácia a rekonštrukcia verejného osvetlenia v obci Očová bol realizovaný v rámci Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, v rámci prioritnej osi Energetika, opatrenia 2.2: Budovanie a modernizácia verejného osvetlenia pre mestá a obce a poskytovanie poradenstva v oblasti energetiky. Projekt bol spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 225.945,30 eura, so spoluúčasťou obce vo výške päť percent, v celkovej hodnote 11.891,86 eura.

Nové svetelné body sa vyznačujú vysokou účinnosťou, nízkymi alebo nulovými svetelnými emisiami, nízkym príkonom, vysokou svietivosťou a dlhou životnosťou. "Predpokladom je ročná úspora zhruba 65 percent, vo finančnom vyjadrení pri súčasných cenách energie asi 11.000 eur.

Podľa starostu sa zrealizovala aj výmena výložníkov svietidiel a rekonštrukcia štyroch rozvádzačov. Časť svietidiel je programovo načasovaná a v nočných hodinách v rámci úsporného režimu vypínaná.