Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V okrese Rimavská Sobota budú v prevádzke najmenej dve zimné strediská

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V prípade priaznivých snehových podmienok zvažujú v Tisovci spustiť aj lyžiarske stredisko - Rejkovo.

Rimavská Sobota 15. novembra (TASR) – V okrese Rimavská Sobota budú počas nadchádzajúcej zimnej sezóny v prevádzke zimné strediská Skorušina pri Klenovci a Bánovo pri Tisovci. Podľa slov prevádzkovateľov je však možné, že v prípade dobrých snehových podmienok otvoria aj tretie.

Na Skorušine sa nachádzajú dva na seba nadväzujúce vleky s celkovou dĺžkou okolo 1300 metrov. "Obidva vleky máme prichystané. Stredisku sa venujeme celý rok, zjazdovky kosíme a pokiaľ napadne sneh, sme pripravení ihneď otvoriť," informoval TASR konateľ spoločnosti SKI Skorušina Ján Sihelský. Stredisko, ktoré navštevujú hlavne ľudia z okresov Lučenec a Rimavská Sobota, býva otvorené predovšetkým cez víkendy a počas prázdnin, všetko však závisí od poveternostných podmienok. "Minulú zimu však bolo snehových dní málo a prišli neskôr, preto sme prevádzkovali aj počas pracovných dní," dodal konateľ s tým, že v prípade záujmu lyžiarov budú podobne postupovať aj túto sezónu.

Dĺžka zjazdoviek v tomto stredisku je niekoľko kilometrov a majú rôznu obťažnosť. "Keď sa lyžiari vyvezú na koniec druhého vleku, môžu sa spustiť po dvoch kopcoch rôznymi trasami, pričom sa vždy dostanú za začiatok prvého vleku," načrtol Sihelský. Doplnil, že v stredisku síce nemajú snežné delá, veľa návštevníkov to však podľa neho považuje za výhodu. "Na prírodnom snehu sa im lyžuje lepšie. Oceňujú tiež rozmanitosť zjazdoviek a peknú prírodu. Stáva sa, že mnohí lyžiari, ktorí v prípade nedostatku snehu navštevujú strediská s umelým zasnežovaním v susedných okresoch, prídu k nám ihneď, ako nasneží," podotkol.

Aj v druhom stredisku Bánovo sa spoliehajú výhradne na prírodný sneh. "Umelé zasnežovanie u nás nemáme, takže budeme musieť počkať, kým nasneží. Vtedy stredisko určite otvoríme, keďže všetko už máme prichystané," uviedol pre TASR Marcel Lopušný zo SKI klubu Tisovec. Ich hlavná zjazdovka s dĺžkou 600 metrov patrí podľa jeho vyjadrenia medzi najstrmejšie na Slovensku a je určená hlavne pre skúsenejších lyžiarov. "Je však dosť široká a jej povrch dôsledne upravujeme. Máme však aj miernejšiu zjazdovku, ktorá ide trochu okľukou a je približne o 200 metrov dlhšia," načrtol Lopušný.

Keďže Bánovo je lokálne stredisko, funguje predovšetkým cez víkendy a prázdniny. "Minulý rok, keď bolo menej snehu, sme boli v prevádzke približne tri týždne a návštevníkov bolo menej ako po iné roky. Malo to však aj výhodu, že pri vleku sa netvorili rady," dodal.

V prípade priaznivých snehových podmienok zvažujú v Tisovci spustiť aj lyžiarske stredisko - Rejkovo. To bolo v posledných rokoch mimo prevádzky. "Po technickej stránke máme pripravené aj toto stredisko. Je tam ale trochu problém s elektrinou, ktorý nám elektrárne stále neodstránili. Skúšobne sme však vlek spustili párkrát počas leta, keď cyklisti využívali svah na downhill a vtedy všetko fungovalo," priblížil Lopušný, podľa ktorého by však v prípade prevádzky strediska museli prikúpiť novú registračnú pokladnicu. "Rejkovo dlhšie obdobie nefungovalo, medzitým sa zmenila legislatíva a pokladnica pri vleku je už povinnosťou," vysvetlil s tým, že vlek navyše potrebuje aj úradnú skúšku. "To však v súčasnosti už riešime," uzavrel.